Váltás normál verzióra

Innovatív Képzéstámogató Központ

Főoldal

Legfrissebbek


Tartalmi szabályzók

A korszerű szakmai kompetenciák elsajátításához fontos a követelmények új szemléletű meghatározása. Oldalunkon folyamatosan bővülő közzététellel találhatók meg a Képzési és Kimeneti Követelmények (KKK), a Programtantervek (PTT) és a Programkövetelmények (PK), melyek tartalma biztos alapot ad mind a szakképző intézményeknek, mind a felnőttképzőknek saját képzési programjuk kidolgozásához. 

Pályaválasztók, Szakmát váltók

A képességeinkhez illeszkedő piacképes szakma megtalálásában a pályaorientációs portál és a szakmák leírását tartalmazó füzet nyújt segítséget. Megújuló szakképzés oldalunkon megtalálja az OKJ-ben és az új Szakmajegyzéken szereplő ágazatok és szakmák fordítókulcsát és itt tájékozódhat, hogy hol, milyen szakmát tanulhat. A szakmai képzés során megszerezhető szakképesítéseket és azok programkövetelményeit itt találhatja meg.

Szakképzési centrumok

A szakképzési centrumok helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire. Célkitűzés, hogy a szakképzettséget szerzők az adott településen, régióban tudjanak elhelyezkedni. Aktív vállalati kapcsolataikkal erősítik a munkaadók szerepvállalását gyakorlati képzésükben. A szakképzési centrumok segítenek a pályaválasztásban, honlapjaik elérhetőségét itt találhatja meg.

Veszélyhelyzettel kapcsolatos információk

Az Országgyűlés által elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a szakképzés nagy részben ismét digitális munkarendre állt át. A szakképzésben alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról miniszteri határozat rendelkezik. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár felhívása részletes iránymutatást ad a szakképzés megszervezésére vonatkozóan. A rendkívüli helyzetben a KRÉTA rendszer biztosít támogatást az otthoni tanuláshoz, a diákokkal és szülőkkel történő kommunikációhoz, továbbá az online oktatási folyamatokhoz. 


Dokumentumok

 1. Tájékoztató programkövetelmény-javaslat (PK) elkészítéséhez

  ISMERJE MEG

  Az Szkt 13. § (1) bekezdése szerint programkövetelményre, annak módosítására és törlésére a szakképzésért felelős miniszternek bárki javaslatot tehet. A programkövetelmény-javaslat fejlesztéshez alkalmazandó Útmutató letölthető a teljes dokumentumra kattintva.

  https://api.ikk.hu/v1/media/930
 2. Programkövetelmény-javaslat (PK) benyújtásának dokumentumai

  TÖLTSE LE

  Szakképesítés programkövetelményére, annak módosítására vonatkozó javaslat és nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok zip fájl formátumban teljes dokumentumra kattintva letölthetők. 

  https://api.ikk.hu/v1/media/927
 3. Felnőttképzési szerződés minta szakmai képzéshez

  TÖLTSE LE

  Letölthető felnőttképzési szerződés minta a szakképző intézmények számára. A szakképző intézmény a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést köt. A minta célja, hogy a szakképző intézményeknek iránymutatást nyújtson a szerződések megkötéséhez, alkalmazása nem kötelező.

  https://api.ikk.hu/v1/media/1747
 4. Felnőttképzési szerződés minta szakmai oktatáshoz

  TÖLTSE LE

  Letölthető felnőttképzési szerződés minta a szakképző intézmények számára. Amennyiben a szakmai oktatásra jelentkező a szakmajegyzékben szereplő szakmát kíván elsajátítani, a szakképző intézmény a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést köt. A minta célja, hogy a szakképző intézményeknek iránymutatást nyújtson a szerződések megkötéséhez, alkalmazása nem kötelező.

  https://api.ikk.hu/v1/media/1746
 5. Tájékoztató az okleveles technikusképzésről

  TÖLTSE LE

  Letölthető az okleveles technikusképzés tájékoztató anyaga. Idén szeptembertől a tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat felvételi nélkül folytathatják az adott egyetemen.

  https://api.ikk.hu/v1/media/2046
 6. Felnőttképzési Tájékoztató

  TÖLTSE LE

  Publikálásra került a megújuló felnőttképzés részletes tájékoztatója, mely hasznos információkat és gyakran ismétlődő kérdésekre vonatkozó válaszokat tartalmaz.

  https://api.ikk.hu/v1/media/1743
 7. Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

  ÉRDEMES MEGISMERNI

  Letölthető Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, amely 2030-ig szóló célokat jelöl ki, és ezekhez kapcsolódóan 2025-ig tartó intézkedési tervet vázol fel. Szakképzési szempontból kiemelendő, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben nagymértékben átalakítja a munkaerőpiacot, így a kompetenciákkal kapcsolatos elvárásokat is.

  https://api.ikk.hu/v1/media/1705
 8. Új szakképzési törvény és végrehajtási rendelete

  TÖLTSE LE EGYSÉGES SZERKEZETBEN

  Letölthető a szakképzésről szóló 2019. év LXXX. törvény és végrehajtásáról szóló 12/2020. (II.7.) Korm. rendelet szövege egységes szerkezetben, hatályos 2021. január 1-jétől.

  https://api.ikk.hu/v1/media/2836
 9. Tájékoztatás a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról

  INFORMÁLÓDJON TELJESKÖRŰEN

  Letölthető Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár prezentációja a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról
  https://api.ikk.hu/v1/media/576
 10. Oktatói értékelési rendszer

  TÖLTSE LE ÉS ISMERJE MEG

  Letölthető a módszertani útmutató a szakképzésben dolgozó oktatók teljesítményértékeléséhez.
  https://api.ikk.hu/v1/media/565
 11. Szakképzés 4.0

  TÖLTSE LE ÉS ISMERJE MEG

  Letölthető a SZAKKÉPZÉS 4.0, a szakképzés és felnőttképzés megújításának stratégiája.
  https://api.ikk.hu/v1/media/568

Események