Kezünkben a digitális jövő

Dokumentumok

Letölthető anyagok, tájékoztatók

Kategóriák

VizsgáztatásJogszabályok, stratégiákSzakmai képzésDokumentum minták, nyomtatványokFelhívásokOktatói Továbbképzési Rendszer

Vizsgáztatás

Jogellenesen megszerzett bizonyítványok megsemmisítése, kitöltetlen és elveszett okmányok érvénytelenítése

Letölthető a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye a jogellenesen megszerzett bizonyítványok megsemmisítéséről és kitöltetlen elveszett, eltulajdonított, megsemmisült okmányok érvénytelenítéséről 

2023/2024. tanévre vonatkozó, szakmajegyzékhez tartozó vizsganaptár

Letölthető a 2023/2024. tanévre vonatkozó, szakmajegyzékhez tartozó vizsganaptár.

2023/2024. tanévre vonatkozó, OKJ-s komplex szakmai vizsgákhoz tartozó vizsganaptár

Letölthető az iskolai rendszerű képzésekhez kapcsolódó OKJ-s komplex szakmai vizsgák időpontját tartalmazó, 2023/2024-as tanévre vonatkozó vizsganaptár.

Rendszerkövetelmények

Letölthetőek a tanúsítási rendszerkövetelmények.

Vizsgaszabályzatok

Letölthetőek a képesítő és a szakmai vizsgákra vonatkozó vizsgaszabályzatok.

Jogszabályok, stratégiák

Megújult a kézikönyv a szakképzési jogszabályok alkalmazásához

A Szakképzési jogszabályok magyarázata című kiadvány a szakképzéssel kapcsolatos újítások bevezetésének gyakorlati támogatását szolgálja. 

A több mint kétszáz oldalas dokumentum a szakképzési törvény és végrehajtási rendelete egységes értelmezéséhez, alkalmazásához nyújt segítséget a szakképző intézmények és egyéb jogalkalmazók számára.

A kézikönyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, az oldalunkról kizárólag digitális változatban érhető el. A kézikönyv a szabad felhasználásnak a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott esetei szerint felhasználható, illetve az IKK honlapjára mutató elérési útvonal beágyazásával más weboldalakról hozzáférhetővé tehető. A kézikönyv egyéb módon való közzététele vagy terjesztése, reprodukálása, elektronikus rendszer felhasználásával történő feldolgozása és tárolása azonban kizárólag a szerző engedélyével lehetséges.

Összefoglaló a szakképzési törvény és végrehajtási rendeletének módosításairól

Összegyűjtöttük a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó, a szakképzés szabályozásának finomhangolását célzó jogszabálymódosítások legfontosabb pontjait.

Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

Letölthető Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, amely 2030-ig szóló célokat jelöl ki, és ezekhez kapcsolódóan 2025-ig tartó intézkedési tervet vázol fel. Szakképzési szempontból kiemelendő, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben nagymértékben átalakítja a munkaerőpiacot, így a kompetenciákkal kapcsolatos elvárásokat is.

Szakképzés 4.0 Stratégia (2023)

Elérhető a Kormány által a 1499/2023. (XI. 16.) Korm. határozattal elfogadott felülvizsgált Szakképzés 4.0 stratégia.

Szakképzés 4.0 Cselekvési Terv

Elérhető a Szakképzés 4.0 stratégiának a Kormány által a 1499/2023. (XI. 16.) Korm. határozattal elfogadott cselekvési terve.

Szakmai képzés

Tájékoztató programkövetelmény-javaslat (PK) elkészítéséhez

A programkövetelményre, annak módosítására és törlésére a felnőttképzésért felelős miniszternek bárki javaslatot tehet. A programkövetelmény-javaslat fejlesztéshez alkalmazandó Útmutató letölthető a teljes dokumentumra kattintva.

Adatkezelési tájékoztató programkövetelmények vonatkozásában kezelt személyes adatokkal

Adatkezelési tájékoztató programkövetelmények (PK) vonatkozásában kezelt személyes adatokkal kapcsolatos adatkezeléséhez Hatályos: 2023. augusztus 15. napjától

A programkövetelmények nyilvántartásba vételéhez benyújtandó dokumentumok

Programkövetelmény-javaslatok benyújtásának dokumentumai: a benyújtáshoz szükséges kötelezően alkalmazandó adatlap és programkövetelmény javaslat sablonok (PK sablon), továbbá az igazgatási szolgáltatási díj befizetésére vonatkozó tájékoztató itt érhetőek el. A nyomtatványcsomag nem tartalmazza az igazgatási szolgáltatási díj befizetési mintát.

A Programkövetelmények nyilvántartásba vételének eljárásrendje

Letölthető a programkövetelmény nyilvántartásba vételének, módosításának és törlésének eljárásrendje.

A Programkövetelmények nyilvántartásba vételének folyamatábrája

Letölthető a programkövetelmények nyilvántartásba vételének folyamatábrája.

A Programkövetelmények kereshető Excel formátumban

Letölthető a programkövetelmények kereshető, Excel formátuma.

Dokumentum minták, nyomtatványok

Felnőttképzési szerződés minta szakmai oktatáshoz

Letölthető felnőttképzési szerződés minta a szakképző intézmények számára. Amennyiben a szakmai oktatásra jelentkező a szakmajegyzékben szereplő szakmát kíván elsajátítani, a szakképző intézmény a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést köt. A minta célja, hogy a szakképző intézményeknek iránymutatást nyújtson a szerződések megkötéséhez, alkalmazása nem kötelező.

Felnőttképzési szerződés minta szakmai képzéshez

Letölthető felnőttképzési szerződés minta a szakképző intézmények számára. A szakképző intézmény a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést köt. A minta célja, hogy a szakképző intézményeknek iránymutatást nyújtson a szerződések megkötéséhez, alkalmazása nem kötelező.

Tanúsítvány okleves technikusi képzéshez

Az okleveles technikusképzésben részt vett tanulók (képzésben részt vevők) részére a felsőoktatási intézmény – az oklevél mellékletét képező – igazolást (tanúsítványt) köteles kiállítani, amely kiadható a csatolt dokumentum minta szerinti, vagy bármely egyéb, a jogszabályoknak megfelelő tartalommal, illetve formában.

Felhívások

Minősített szakértői pályázati felhívás

Az IKK Zrt. pályázati felhívás keretében várja szakértők jelentkezését az IKK Minősített Szakértői Nyilvántartásába. 

A pályázati felhívás és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok zip fájl formátumban a “Letöltés” gombra 

kattintva érhetők el. 

Oktatói Továbbképzési Rendszer

Felhívás

Letölthető az Oktatói Továbbképzési Programok nyilvántartásába vételére szóló felhívás.

Útmutató

Letölthető az Útmutató - a szakképzésben oktatók oktatói továbbképzése keretében megvalósítható oktatói továbbképzési programok nyilvántartásba vételéhez.

Benyújtandó dokumentumok

Letölthetők az oktatói továbbképzési programok nyilvántartásba vételi eljárása során benyújtandó dokumentumok.