Kezünkben a digitális jövő

Dokumentumok

Letölthető anyagok, tájékoztatók

Kategóriák

Jogszabályok, stratégiákVizsgáztatásSzakmai képzésDokumentum minták, nyomtatványokFelhívásokOktatói Továbbképzési Rendszer

Jogszabályok, stratégiák

Megújult a kézikönyv a szakképzési jogszabályok alkalmazásához

A Szakképzési jogszabályok magyarázata című kiadvány a szakképzéssel kapcsolatos újítások bevezetésének gyakorlati támogatását szolgálja. 

A több mint kétszáz oldalas dokumentum a szakképzési törvény és végrehajtási rendelete egységes értelmezéséhez, alkalmazásához nyújt segítséget a szakképző intézmények és egyéb jogalkalmazók számára.

A kézikönyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, az oldalunkról kizárólag digitális változatban érhető el. A kézikönyv a szabad felhasználásnak a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott esetei szerint felhasználható, illetve az IKK honlapjára mutató elérési útvonal beágyazásával más weboldalakról hozzáférhetővé tehető. A kézikönyv egyéb módon való közzététele vagy terjesztése, reprodukálása, elektronikus rendszer felhasználásával történő feldolgozása és tárolása azonban kizárólag a szerző engedélyével lehetséges.

A szakképzési jogszabályok 2022. április 12-től hatályos, egységes szerkezetbe foglalt szövege

Letölthető a 2022. április 12-től hatályos “A szakképzésről szóló 2019. év LXXX. törvény, a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet, a szakképzési tankönyvvé nyilvánítással összefüggésben fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 45/2021. (IX. 8.) ITM rendelet és a programkövetelménnyé nyilvánítással összefüggésben fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 7/2022. (III. 11.) ITM rendelet” szövege egységes szerkezetben.

Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

Letölthető Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, amely 2030-ig szóló célokat jelöl ki, és ezekhez kapcsolódóan 2025-ig tartó intézkedési tervet vázol fel. Szakképzési szempontból kiemelendő, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben nagymértékben átalakítja a munkaerőpiacot, így a kompetenciákkal kapcsolatos elvárásokat is.

Szakképzés 4.0

Letölthető a SZAKKÉPZÉS 4.0, a szakképzés és felnőttképzés megújításának stratégiája.

Szakképzés 4.0 angol nyelven

Elérhető angol nyelven a SZAKKÉPZÉS 4.0, a szakképzés és felnőttképzés megújításának stratégiája.

Vizsgáztatás

2022/2023. tanévre vonatkozó, szakmajegyzékhez tartozó vizsganaptár

Letölthető a 2022/2023. tanévre vonatkozó, szakmajegyzékhez tartozó vizsganaptár.

2022/2023. tanévre vonatkozó, OKJ-s komplex szakmai vizsgákhoz tartozó vizsganaptár

Letölthető az iskolai rendszerű képzésekhez kapcsolódó OKJ-s komplex szakmai vizsgák időpontját tartalmazó, 2022/2023-as tanévre vonatkozó vizsganaptár.

Rendszerkövetelmények

Letölthetőek a tanúsítási rendszerkövetelmények.

Vizsgaszabályzatok

Letölthetőek a képesítő és a szakmai vizsgákra vonatkozó vizsgaszabályzatok.

Szakmai képzés

Tájékoztató programkövetelmény-javaslat (PK) elkészítéséhez

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet  13. § (1) bekezdése szerint programkövetelményre, annak módosítására és törlésére a szakképzésért felelős miniszternek bárki javaslatot tehet. A programkövetelmény-javaslat fejlesztéshez alkalmazandó Útmutató letölthető a teljes dokumentumra kattintva.

Adatkezelési tájékoztató programkövetelmények vonatkozásában kezelt személyes adatokkal

Adatkezelési tájékoztató programkövetelmények (PK) vonatkozásában kezelt személyes adatokkal kapcsolatos adatkezeléséhez Hatályos: 2022. augusztus 15. napjától

Programkövetelmény nyilvántartásba vételével kapcsolatos döntések

Letölthetőek a programkövetelmények nyilvántartásával összefüggésben megjelent döntések

A programkövetelmények nyilvántartásba vételéhez benyújtandó dokumentumok

Programkövetelmény-javaslatok benyújtásának dokumentumai: a benyújtáshoz szükséges kötelezően alkalmazandó adatlap és programkövetelmény javaslat sablonok (PK sablon), továbbá az igazgatási szolgáltatási díj befizetésére vonatkozó tájékoztató itt érhetőek el. A nyomtatványcsomag nem tartalmazza az igazgatási szolgáltatási díj befizetési mintát.

Dokumentum minták, nyomtatványok

Felnőttképzési szerződés minta szakmai oktatáshoz

Letölthető felnőttképzési szerződés minta a szakképző intézmények számára. Amennyiben a szakmai oktatásra jelentkező a szakmajegyzékben szereplő szakmát kíván elsajátítani, a szakképző intézmény a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést köt. A minta célja, hogy a szakképző intézményeknek iránymutatást nyújtson a szerződések megkötéséhez, alkalmazása nem kötelező.

Felnőttképzési szerződés minta szakmai képzéshez

Letölthető felnőttképzési szerződés minta a szakképző intézmények számára. A szakképző intézmény a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést köt. A minta célja, hogy a szakképző intézményeknek iránymutatást nyújtson a szerződések megkötéséhez, alkalmazása nem kötelező.

Tanúsítvány okleves technikusi képzéshez

Az okleveles technikusképzésben részt vett tanulók (képzésben részt vevők) részére a felsőoktatási intézmény – az oklevél mellékletét képező – igazolást (tanúsítványt) köteles kiállítani, amely kiadható a csatolt dokumentum minta szerinti, vagy bármely egyéb, a jogszabályoknak megfelelő tartalommal, illetve formában.

Felhívások

Minősített szakértői pályázati felhívás

Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. pályázati felhívás keretében várja szakértők jelentkezését az IKK Minősített Szakértői Nyilvántartásába. 

A pályázati felhívás és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok zip fájl formátumban a “Letöltés” gombra 

kattintva érhetők el. 

Oktatói Továbbképzési Rendszer

Felhívás

2023.02.01.-2023.02.27. között új továbbképzési program benyújtására nincs lehetőség.  

Útmutató

Letölthető az Útmutató - a szakképzésben oktatók oktatói továbbképzése keretében megvalósítható oktatói továbbképzési programok nyilvántartásba vételéhez.

Benyújtandó dokumentumok

Letölthetők az oktatói továbbképzési programok nyilvántartásba vételi eljárása során benyújtandó dokumentumok.