Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  3/7/2023


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  bér
  szakképzés

A béremelések folytatódnak

KIM: további béremelésekre számíthatnak a szakképzésben dolgozók

Az idei két lépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek a szakképzésben oktatók. A most megjelent pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a dolgozók számára a következő évek béremelésére is - tudatta sajtóközleményben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). 

2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét. Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók illetménye, akik a köznevelési intézményekhez hasonlóan béremelésben részesültek – emlékeztetett a tárca.

A társadalmi egyeztetésen lévő törvényjavaslat a jelentős mértékű pedagógus béremeléshez illeszti a szakképzésben oktatók bérének emelését is. A tervezet azt is megfogalmazza, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni az elkövetkezendő években végbemenő pedagógus béremelés mértékével.

Az eddigi béremelések és a törvénytervezetbe épített garanciális rendelkezés a kormány elkötelezettségét mutatja a megfelelő felkészültségű, minőségi munkát végző oktatók anyagi megbecsülése mellett.

A megújult szakképzési rendszer népszerűségét jelzi, hogy a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma is folyamatosan emelkedik. A további erősödéshez nélkülözhetetlenek a megbecsült, szakmájukat szerető oktatók – írták.

 

Forrás: KIM

Fotó: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Kizárólag érettségire felkészítő képzés borítókép
Kizárólag érettségire felkészítő képzés

Helyi mintatantervek készültek

# Tájékoztatók
A szakképzési jogszabályok változásai borítókép
A szakképzési jogszabályok változásai

Összefoglaló a szakképzési törvény és végrehajtási rendeletének módosításairól

# Tájékoztatók