Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/3/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Digitális fejlesztés

Már a középiskolai központi írásbeli vizsgára is lehet online jelentkezni.

Eredményesen zárul az Oktatási Hivatal (OH) ’Oktatási nyilvántartás továbbfejlesztése’ elnevezésű kiemelt projektje. Az Európai Unió 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából megvalósult programban elektronikus oktatási nyilvántartásokat korszerűsítettek, és bővült az elektronikus ügyintézési lehetőségek köre. A projektben elért fejlesztések eredményeként gyarapodtak az ügyfelek és az ügyintézők számára elérhető elektronikus szolgáltatások, csökkent az adatszolgáltatásra, illetve az ügyintézésre, adminisztrációra fordított idő.

A projekt egyik fontos eredménye, hogy a szülők elektronikusan nyújthatják be gyermekeikkel kapcsolatos kérelmeiket a tankötelezettség megkezdésének halasztásáról, az egyéni munkarend szerinti tanulás engedélyezéséről, valamint az óvoda- vagy tankötelezettség külföldi teljesítésével kapcsolatos bejelentéseiket is online tehetik meg.

Emellett a középiskolai központi írásbeli vizsgára, valamint a hat- és a nyolcévfolyamos gimnáziumok esetében a középfokú felvételire is lehet online jelentkezni. A tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők a hagyományos jelentkezési formák helyett ugyancsak választhatják az elektronikus jelentkezést az érettségi vizsgára.

A magyar állami ösztöndíjas képzésen tanuló, illetve végzett felsőoktatási hallgatók az ösztöndíjas kötelezettségükkel kapcsolatos ügyeiket ezentúl szintén online intézhetik.

A fejlesztések eredményeként már egyes oktatásszakmai eljárások is elektronikusan intézhetők: ilyen a tankönyvvé nyilvánítással és a pedagógus-továbbképzések engedélyezésével kapcsolatos kérelmek, bejelentések benyújtása.

A projektben létrejött az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás: segítségével a továbbiakban - ügyintézői közreműködés nélkül - bárki elektronikusan hozzáférhet az oktatási nyilvántartásokban kezelt legfontosabb adataihoz, oktatási azonosítójáról és diákigazolványairól igazolást állíthat elő.

Továbbfejlesztették az OH irat- és dokumentumkezelési, valamint pénzügyi rendszerét. A projektben az OH munkatársait workshopok segítségével készítették fel az új működési modell szakszerű alkalmazására.

A projekt eredményei kényelmes és korszerű ügyintézési módot kínálnak, jelentősen csökkentik több százezer állampolgár adminisztrációs terheit, és javítják az oktatási szakrendszerek működési hatékonyságát. A projektben létrejött új ügyintézési módok használatában az Oktatási Hivatal Youtube-csatornáján elérhető animációs kisfilmek nyújtanak segítséget.

A projektet 2020. november 1. és 2022. szeptember 30. között valósítja meg az Oktatási Hivatal.

 

Forrás: OH

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Egy élhető, szebb jövőért dolgozni borítókép
Egy élhető, szebb jövőért dolgozni

Környezetvédelem és vízügy ágazati szakmai nap Szolnokon

# Tájékoztatók
Iskolafejlesztések kezdődnek borítókép
Iskolafejlesztések kezdődnek

Harmincegy szakképző intézmény újulhat meg, vagy bővülhet új eszközökkel

# Tájékoztatók
TOP 10 budapesti technikum borítókép
TOP 10 budapesti technikum

Elkészült a Technikumi rangsor 2024 legjobb intézményeinek budapesti listája

# Tájékoztatók