Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    # Tájékoztatók

    4/6/2023


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Duális képzőhelyek könyvelőinek figyelmébe

A duális képzésben érintett vállalkozásoknak, könyvelőiknek, számos adminisztrációs és elszámolási szabállyal kell tisztában lenniük.

Greskóné Koller Krisztina munkaügyi és társadalombiztosítási szakértő, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó néhány fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet. A tanulók, képzésben résztvevők gyakorlati képzése során, a szakképzésről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete, valamint az MT határozza meg a fő jogszabályi keretrendszert. Az MT 2023-tól hatályos változásai szerint, a megkötött szakképzési munkaszerződés mellett, a képzőhelyeknek is írásbeli tájékoztatási kötelezettségük áll fenn. Fontos áttekinteni a határidőket, a kiadással kapcsolatos tudnivalókat, tartalmi elemeket. 

A rendkívüli munkavégzésről szóló tájékoztatási kötelezettség a duális képzőhelyeket nem érinti, mivel a szakképzésről szóló törvény szerint rendkívüli munkaidőt a tanulók, képzésben részt vevő személyek részére nem lehet elrendelni. 

A gazdálkodó szervezetek körében a saját munkavállaló képzésének elszámolása kapcsán egyértelművé vált: a saját dolgozók eredeti munkaszerződésének szakképzési munkaszerződéssé történő átalakítása során, annak hatálya alatt megállapított szakképzési munkabért nem terheli szociális hozzájárulási adó. Ha a saját munkavállaló elméleti és gyakorlati képzését is a munkáltató végzi, kedvező adóvisszatérítéssel is számolhat. A munkabér adókötelezettségének megállapítását befolyásolja az is, hogy a kifizető duális képzőhelynek minősül-e. 

A képzéshez kapcsolódó adókedvezmény a szakképzési hozzájárulás megszűnését követően a szociális hozzájárulási adóból realizálódik. Ehhez kapcsolódóan nincs már előleg-bevallás és megszűnt az éves elszámolás. A szociális hozzájárulási adóból idén a „2308” sz. havi bevallásban kerülhet elszámolásra a kedvezmény. Ha az elszámolás eredményeként negatív adó keletkezik, annak kiutalása, átvezetése nem automatikusan, hanem kérelemre történik. Új jogintézmény az elszámolásban a sikerdíj, melynek helyes érvényesítéséhez célszerű már a szakképzési munkaszerződés megkötésétől részletes analitikus nyilvántartást vezetni.

Forrás: Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Digitális készségfejlesztéshez kötődő kezdeményezések elismerése borítókép
Digitális készségfejlesztéshez kötődő kezdeményezések elismerése

Az Európai Bizottság 2023-ban már negyedik alkalommal adja át az Európai Digitális Készségek Díjat.

# Tájékoztatók
Kerülj képbe! – Év felfedezettje díjátadó borítókép
Kerülj képbe! – Év felfedezettje díjátadó

A Magyar Divat & Design Ügynökség és a Startup Campus közös együttműködésével valósult meg a „Kerülj képbe! – Év Felfedezettje” pályázat díjátadó záróeseménye

# Tájékoztatók
Innovatívan képezni a jövő műszaki szakembereit borítókép
Innovatívan képezni a jövő műszaki szakembereit

Műszaki ágazatokban oktatók szakmai találkozója

# Tájékoztatók