Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/6/2023


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Duális képzőhelyek könyvelőinek figyelmébe

A duális képzésben érintett vállalkozásoknak, könyvelőiknek, számos adminisztrációs és elszámolási szabállyal kell tisztában lenniük.

Greskóné Koller Krisztina munkaügyi és társadalombiztosítási szakértő, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó néhány fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet. A tanulók, képzésben résztvevők gyakorlati képzése során, a szakképzésről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete, valamint az MT határozza meg a fő jogszabályi keretrendszert. Az MT 2023-tól hatályos változásai szerint, a megkötött szakképzési munkaszerződés mellett, a képzőhelyeknek is írásbeli tájékoztatási kötelezettségük áll fenn. Fontos áttekinteni a határidőket, a kiadással kapcsolatos tudnivalókat, tartalmi elemeket. 

A rendkívüli munkavégzésről szóló tájékoztatási kötelezettség a duális képzőhelyeket nem érinti, mivel a szakképzésről szóló törvény szerint rendkívüli munkaidőt a tanulók, képzésben részt vevő személyek részére nem lehet elrendelni. 

A gazdálkodó szervezetek körében a saját munkavállaló képzésének elszámolása kapcsán egyértelművé vált: a saját dolgozók eredeti munkaszerződésének szakképzési munkaszerződéssé történő átalakítása során, annak hatálya alatt megállapított szakképzési munkabért nem terheli szociális hozzájárulási adó. Ha a saját munkavállaló elméleti és gyakorlati képzését is a munkáltató végzi, kedvező adóvisszatérítéssel is számolhat. A munkabér adókötelezettségének megállapítását befolyásolja az is, hogy a kifizető duális képzőhelynek minősül-e. 

A képzéshez kapcsolódó adókedvezmény a szakképzési hozzájárulás megszűnését követően a szociális hozzájárulási adóból realizálódik. Ehhez kapcsolódóan nincs már előleg-bevallás és megszűnt az éves elszámolás. A szociális hozzájárulási adóból idén a „2308” sz. havi bevallásban kerülhet elszámolásra a kedvezmény. Ha az elszámolás eredményeként negatív adó keletkezik, annak kiutalása, átvezetése nem automatikusan, hanem kérelemre történik. Új jogintézmény az elszámolásban a sikerdíj, melynek helyes érvényesítéséhez célszerű már a szakképzési munkaszerződés megkötésétől részletes analitikus nyilvántartást vezetni.

Forrás: Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében borítókép
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében

A Váci Szakképzési Centrum (VSZC) és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésében, hagyományteremtő céllal megrendezett programon több, mint 50 intézményvezető és mentortanár vett részt.

# Tájékoztatók
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás borítókép
Esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás

Közös szakmai napot tartott az IKK Zrt. és a Piarista Kilátó Központ

# Tájékoztatók