Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/16/2023


    7 perc olvasási idő


    Címkék

First Global Challenge

Nemzetközi robotikai csapatverseny

Mottó: „Mi lenne, ha minden gyerek rendelkezne a saját közösségében a problémamegoldáshoz szükséges eszközökkel?” A FIRST Global egy amerikai székhelyű nonprofit jótékonysági szervezet, amelyet a FIRST (mozaikszó: For Inspiration and Recognition of Science and Technology) alapítója, Dean Kamen hozott létre. Küldetése, hogy a vezetést és az innovációt ösztönözze világszinten a fiatalok körében azáltal, hogy a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai oktatáson keresztül közel kerüljenek ezekhez a - STEM - területekhez. A STEM területeken keresztül történő kultúrák közötti kommunikáció ápolása és az együttműködés a középiskolás diákok között azért fontos, hogy közösen birkózzanak meg a világ legsürgetőbb kihívásaival, és olyan megoldásokat találjanak ki, amelyek mindenki életminőségét javítja. A FIRST Global Challenge erre egy kiváló alkalom. Azáltal, hogy a leendő STEM-vezetőket egy lebilincselő és együttműködésen alapuló versenyben hozza össze, bemutatja a STEM-oktatás fontosságát, izgalmát és alkalmazhatóságát: a FIRST Global robotok használatával ösztönzi a gyerekeket fontos dolgok elvégzésére, akik így rendelkezni fognak önbizalommal, készségekkel, képzelőerővel és bátorsággal.

A First Global Challenge egy olyan nemzetközi robotikai csapatverseny, ahol az ideális csapat négy fontos szereplő szoros kooperációjából áll össze. A verseny segít népszerűsíteni a tudományt, a technológiát, a mérnöki tudományokat és a matematikát, vagyis a STEM területeket szerte a világon. A verseny legfőbb célja, hogy a résztvevő diákok nemzetközi közegben tudják fejleszteni innovatív gondolkodásukat és problémamegoldó képességüket. A verseny több területet is felölel, így a diákoknak egyszerre kellett tanulniuk és fejleszteniük magukat a természettudományok, a technológia, a tervezés, a programozás és a kommunikáció területén. Az olimpiákhoz hasonló rendszerben lebonyolításra kerülő versenyen 20 díjat osztanak ki.

 

Csapattagok

Robot designer: fő feladata a robot megtervezése és megépítése. Képes az egyes alkatrészeket hatékonyan használni a megfelelő mechanikai koncepciók mentén (pl. tengelyek, áttételek, servo motorok, omni kerekek). Hatékony megoldásokat dolgoz ki a pályán lévő feladatokhoz (pl. labdagyűjtési mechanizmus). 

Developer: a robot és a kontroller programozását végzi Java nyelven. Beállítja, hogy a kontroller egyes gombjai a robot mely funkcióihoz tartozzanak. Képes feltárni a hibákat a kódban, és megoldani ezeket.

Robot driver: a robot irányítását végzi egy kontroller segítségével egy előre megbeszélt stratégia alapján. Együttműködik más nemzetek robotirányítóival. A robot driver futam közben, nagy nyomás alatt is képes higgadt maradni és precízen irányítani a robotot.

Spokesperson: a csapat szóvivője, aki a kommunikációért felelős. Képviseli a csapat érdekeit a stratégiai megbeszéléseken és a futamok közben. A felkészülési időben és a verseny ideje alatt kezeli a csapat közösségi média felületeit.

 

Magyar vonatkozások

A Robotics Infinity a Mathias Corvinus Collegium (MCC) támogatásával keresett a 2023-as First Global Challenge versenyre lelkes, érdeklődő 14-18 éves diákokat. A fenti négy szerepkörre várták a jelentkezőket. A jelentkező diákoknak május végén egy előválogatót rendeztek, ahol eldőlt, hogy az egyes szerepeket ki tölti majd be a magyar csapaton belül. Előműhelyeket tartottak, ahol személyesen is megismerkedhettek a jelentkezők a robotikával és verseny kihívásaival. Két napos tréning után a mentorok kiválasztották azt a 4 diákot, akik a legkompetensebbnek tűntek minden posztra. A versenyre történő jelentkezés határideje 2023.05.21. volt. 

A csapat a hidrogéntechnológiák jövője Magyarországon témában indult a versenyen.

Magyarországnak tervei vannak a CO2 kibocsátás és szennyezés csökkentésével, a hulladéktermeléssel kapcsolatban. Magyarország célja 2030-ra az energiatermeléssel kapcsolatos források és módszerek szélesítése. Ebben a tervben a szénmentes hidrogén létrehozása a kulcsfontosságú, a hidrogén pedig forradalmasíthatja a közlekedést, a magyar utakon is elkezdhet terjedni az úgynevezett „zöld közlekedés”. Érdekesség, hogy van egy magyar alapítvány, amely 2025-ben Kincsem Hyper-GT néven sportkocsikat fog tervezni. Ezek a rendkívüli járművek hidrogén meghajtásúak lesznek. Mindössze 54 modell készül a leendő tulajdonosok elvárásai szerint, így nem lesz 2 egyforma autó. A név és az 54-es szám eredete az 1870-es évekre nyúlik vissza: Kincsem, a díjnyertes versenyló egy 54 ménversenyt teljesítő kanca, minden futamot megnyerve lett a legeredményesebb ebben a sportágban. 

A magyar csapat tagjai

Kádár-Kiss Etele, Pomázi Kálmán, Vaskó ​​András, Braun Zsófia. A tagok több éve a Mathias Corvinus Collegium résztvevői. Az MCC a közép-európai tehetséges diákok programja. Ez a program számos rendezvényt, workshopot, előadást, nyári tábort, valamint az FGC-n való részvételhez anyagi támogatást biztosított számukra. 

Az idei versenyt Szingapúrban 2023. október 7-10. között rendezték meg, ahol a világ 190 országából több ezer diák vett részt. A magyar csapat hatalmas sikert aratva ezüstérmet szerzett.

A versenyt hetedik alkalommal rendezték meg: Washington DC (2017), Mexico City (2018), Dubai (2019) és Genf (2022) – a 2020-as és 2021-es versenyek online kerültek megrendezésre. Első alkalommal adott otthont Ázsia a versenynek.

A magyar csapatot bemutató videó itt tekinthető meg. 

 

Forrás: KIM
Képillusztráció: Mathias Corvinus Collegium – MCC  Facebook 


Érdekes lehet számodra

Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt. borítókép
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt.

Sport ágazati szakmai nap a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban

# Tájékoztatók
 Jó gyakorlatok a szakképzésben  borítókép
Jó gyakorlatok a szakképzésben

Webináriumsorozatunk következő része

# Tájékoztatók
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon  borítókép
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon

Április 30-án a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum adott otthont a harmadik vegyipar ágazati szakmai napnak, mely annak a programsorozatnak a része melyet a szakmai oktatás módszertani megújításának támogatása érdekében szervez az IKK Zrt.

# Tájékoztatók