Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    2/24/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Folytatódnak a béremelések a szakképzésben

Már bizonyított a 2020-ban megújított rendszer

A szakképzés megújításának elsődleges célja, hogy rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a rendszert, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtóközleményében.

2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét. Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók bére, akik a köznevelési intézményekhez hasonlóan 10 százalékos béremelésben részesültek. Jelenleg folyik a szakképzésben oktatók teljesítményértékelése, amely alapul szolgál a májusi, átlagosan 5 százalékos további bérfejlesztéshez. A későbbi időszakra vonatkozóan - a már bejelentett köznevelési béremelésekhez hasonlóan – a szakképzésben is várható további korrekció – jelentette be a KIM.

A 2019-ben kezdődött átalakításnak köszönhetően a technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbé váltak, és mára a szülők és tanulók körében is bizonyítottak. Ezt támasztja alá, hogy 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Vannak olyan szakképző intézmények, ahová tavaly tízszeres volt a túljelentkezés – emlékeztetett a minisztérium.

A legnépszerűbb technikumok rangsora itt érhető el.

 

Forrás: KIM
Fotó: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Tanműhelyfejlesztés Egerben borítókép
Tanműhelyfejlesztés Egerben

Bemutatták az egri technikum alternatív járműhajtási oktatólaborját

# Tájékoztatók
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon  borítókép
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon

Április 30-án a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum adott otthont a harmadik vegyipar ágazati szakmai napnak, mely annak a programsorozatnak a része melyet a szakmai oktatás módszertani megújításának támogatása érdekében szervez az IKK Zrt.

# Tájékoztatók
Startup vállalkozást alapítottak a zalaegerszegi Csányos diákok borítókép
Startup vállalkozást alapítottak a zalaegerszegi Csányos diákok

Az országban egyedülálló módon a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikum diákjai létrehozták az iskola első startup vállalkozását