Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/18/2023


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Járműipari fejlesztések Debrecenben

Hankó Balázs: a szakképzésnek választ kell adnia a gazdaság igényeire

Olyan szakképzésre van szükség, amely választ ad a gazdaság igényeire, ebben sikeres a debreceni régió - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára Debrecenben.

Hankó Balázs a helyi szakképzési centrum járműipari képzőközpontjának átadásán sikeresnek nevezte a szakképzési rendszer elmúlt években végrehajtott megújítását.

Egyre nő a szakképzést választók száma az országban, ezt bizonyítja, hogy Debrecenben csaknem megduplázódott a szakképzésben tanulók száma az elmúlt években - mondta.

Hozzátette: a képzésben a gyakorlat került a középpontba, amit a duális képzés egészít ki. A Debreceni Szakképzési Centrumnak (DSZC) kétszáz duális partnere van, nemzetközi cégek és magyar vállalatok - mutatott rá az államtitkár.

Hankó Balázs azt mondta, a sikerhez hozzátartozik a szakképzésben oktatók tavalyi 30 és idei további 15 százalékos béremelése, valamint az együttműködés. Utóbbira, a város, az ipari szereplők, az egyetem és a szakképző intézetek együttműködésére Debrecen kiváló példa - fűzte hozzá.

A siker garanciájának nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, így a debreceni járműipari képzőközpontot, amely 250 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg.

A járműipari képzés kapcsán Hankó Balázs azt mondta, hogy Debrecenben autógyárat építő BMW száz fiatalnak kínált duális képzési lehetőséget, vagyis elmondható, hogy "németországi színvonalú szakképzési rendszere van Debrecennek".

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere szerint "izgalmas, intenzív időszakát éli a város", amit erős expanzió jellemez mind a gazdaságban, mind az oktatásban. Utóbbira példaként említette, hogy míg 2015-ben 7500 diák vett részt a szakképzésben Debrecenben, addig a számuk jelenleg meghaladja a 12 ezret.

Nagy kihívást jelent a gazdasági növekedés, 2015-től 11 milliárd euró működő tőke érkezett Debrecenbe, amivel 16 ezer új munkahelyet teremtettek - mondta Papp László. Hozzátette: az oktatáson keresztül gazdaságot lehet építeni, vagyis jó helyre kerülnek a kormányzati támogatások.

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója elmondta, hogy a fejlesztés eredményeként négy tanműhelyt alakítottak ki a járműipari képzőközpontban, Gáborjáni Szabó Kálmán utcai épületében: gépészeti alapozót, gépi forgácsoló műhelyt, gyártási folyamat szimulációs labort és mechanikai mérőlaborokat. Hozzátette: a DSZC öt gépészeti iskolájának mintegy háromezer tanulója használhatja a jövőben az új járműipari képzőközpontot.

Szeptemberben kezdődik a BMW Group Gyár Debrecen hároméves duális szakképzési programja, amelyre három helyi technikumból száz tizedikes diákot választottak ki - jelentették az épülő gyár területén tartott sajtótájékoztatón.

Barabás Botond, a gyár képzési vezetője úgy nyilatkozott, nem volt könnyű kiválasztani a száz diákot, mert jóval több jól felkészült, a leendő szakmája mellett elkötelezett fiatallal találkoztak a három iskolában: a Mechwart András, a Brassai Sámuel és a Beregszászi Pál technikumban.

Tájékoztatása szerint a szeptemberben elinduló duális képzésben száz diák négy szakmában - gépjármű-mechatronikai technikus, mechatronikai technikus, elektronikai technikus, illetve informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus - kezdi meg a munkát, és a három év végeztével állást is ajánlanak nekik a BMW debreceni autógyárában.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja szerint a városban a BMW egyfajta hívószó, lehetőség a fiataloknak, azt is üzeni, hogy Debrecenben van perspektíva a szakma hasznosulására.

Hozzátette: a DSZC, az oktatási intézmények és a BMW együttműködése már hat éve tart, amelynek egyik fontos pillére az ágazati alapoktatás összehangolása. Ezt az időszakot a közös tananyag-fejlesztése mellett az oktatók továbbképzésében való részvétel is jellemezte - mondta.

A BMW Group Gyár Debrecen duális képzésbe való bekapcsolódásával a szakképzés új korszakába lépett - fűzte hozzá a kancellár.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

 


Érdekes lehet számodra

Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára borítókép
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt (2024. április 22-26.) a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek és fogadószervezetek is támogatják a pedagógusok munkáját.

# Felhívások
Iskolafelújítások Zuglóban borítókép
Iskolafelújítások Zuglóban

Pölöskei Gáborné: a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program a minőségi oktatást segíti

# Fejlesztések
Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók