Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Fejlesztések

  1/29/2021


  4 perc olvasási idő


  Címkék

  oktatás
  átalakítás

Korszerű körülmények várják a diákokat a szakképzésben

Az ITM államtitkára és a kormányszóvivő közösségi oldalán népszerűsítette a megújult szakképzést

Korszerű körülmények között tanulhatnak a diákok a szakképzésben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a korszerű körülmények mellett az adott terület kiemelkedő szakemberei adják át a tudásukat a diákoknak.
"Azért tettük átláthatóbbá és célszerűbbé az intézményrendszert, emeltük meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az oktatók bérét, és biztosítunk ösztöndíjat a tanulóknak, mert azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ehhez elengedhetetlen, hogy piacképes szaktudásuk és jó munkájuk legyen" - fogalmazott Schanda Tamás.  
A videóban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképzés rendszere átfogó átalakításon ment keresztül az elmúlt majdnem két évben. Ennek legfontosabb szempontja az volt, hogy a szakképzésből kikerülő diákok kezébe a jövő kihívásait is kiálló tudást, ismereteket adjanak - fűzte hozzá.
"Ma már egy villanyszerelő okosházak hálózatát is ki tudja építeni, távolról irányítható rendszereket hoz létre" - mondta, hozzátéve, hogy egy asztalos formatervezett, egyedi bútorokat is gyárt a robot által vezérelt esztergagépen.
Hangsúlyozta, hogy a szakképzésben tanulók biztosítják a saját jövőjüket, hiszen piacképes tudásuk révén már az iskolából kikerülve számos munkalehetőség közül választhatnak.
Ehhez a kormány minden feltételt biztosít: modern tanulóhelyek kialakításával, digitális oktatási tartalmak kidolgozásával, a karrierlehetőségek bemutatásával teszi vonzóbbá a képzéseket - mondta Szentkirályi Alexandra.
A kormányszóvivő közlése szerint idén kiemelkedően népszerű a technikumi képzés, ami egyszerre ad érettségit és szakmát, valamint fix havi ösztöndíjat, sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditet is.

Mint ismert a szakképzés jelentős átalakítása indult meg 2020-ban. Az új szakképzési rendszer megkönnyíti és számos eszközzel támogatja a pályaválasztást. A legfontosabb változás, hogy az általános iskolai tanulmányokat befejező diáknak már nem szakmát kell választania, hanem egy érdeklődésének megfelelő irányt, azaz ágazatot. Az első időszakban (technikum esetében 2 évig, szakképző iskola esetében 1 évig) a területre széles rálátást biztosító ágazati alapismereteket tanulnak a diákok. A konkrét szakmát így később választhatják ki, megalapozott ismeretekkel sajátíthatják el, olyan élethivatást választva, amelyben örömüket lelik. A szakképzés mellett döntő fiatalnak nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartania, hiszen a mesteremberek és a technikusok iránt mindig nagy a kereslet.

Hírforrás: MIT/ITM


Érdekes lehet számodra

Reflektorfényben az előzetes tudás elismerése borítókép
Reflektorfényben az előzetes tudás elismerése

Az előzetes tudás elismerésének az egész életen át tartó tanulást támogató politikák és szolgáltatások szerves részévé kell válnia, és kapcsolódnia kell más készségfejlesztési politikákhoz. Ez volt a validációról szóló 4. Biennálé következtetése, amelyre május 19-én és 20-án Reykjavíkban került sor.

# Tájékoztatók
Megújultak a zuglói faipari technikum tanműhelyei borítókép
Megújultak a zuglói faipari technikum tanműhelyei

Az átadón egy új ösztöndíjprogramot is bejelentettek

# Fejlesztések
MoneySim borítókép
MoneySim

Pénzügyi szimulációs játék a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztésére

# Felhívások