Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    8/3/2023


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Óvodai nevelő

Új szakmával bővült a Szakmajegyzék

Az óvodai nevelő, mint új technikumi szakma bevezetésével az óvodai ellátás színvonalas szakmai megvalósítását kívánja támogatni a Kormány.

Az óvodai nevelők a diplomás óvodapedagógusok munkáját fogják segíteni, velük szoros együttműködésben érdemben tudnak majd részt venni az óvodások nevelésében és fejlesztésében, az értelmi- és egészségfejlesztésüket szolgáló mindennapos nevelési tevékenységek elvégzésében. Az egyes nevelési feladatok megtervezése, megszervezése, valamint a magasabb szintű szakmai ismereteket igénylő feladatok ellátása továbbra is a felsőfokú végzettségű óvodapedagógusok feladata lesz. Az óvodai nevelő és az óvodapedagógus elvárt kompetenciáinak, valamint feladatainak tervezett elhatárolásáról itt olvasható bővebb információ.

Az Oktatás ágazathoz tartozó új szakma ötéves (vagy érettségi birtokában kétéves), kifejezetten gyakorlatorientált szakmai oktatásban lesz megszerezhető, és az óvodai nevelők által ellátandó feladatokhoz szükséges kompetenciák elsajátítására fog irányulni. Annak érdekében, hogy az óvodai alkalmazottak köre elkötelezett, felkészült, az óvodás korosztállyal jól bánó szakemberekkel bővüljön, a szakképzésben résztvevők oktatása során hangsúlyosan jelenik meg a pedagógus pálya iránt érdeklődők motiváltságának erősítése, a tudatos pályaválasztás támogatása, az önismeret-fejlesztés és a tanulók önállóságának növelése. 

A technikumi oktatásban résztvevők minőségi oktatását szavatolja, hogy az óvodai nevelő szakma képzési tartalma több érintett felsőoktatási intézmény bevonásával került meghatározásra. 

Az oktatás ágazatban is lehetővé vált okleveles technikusképzés keretében a felsőfokú és középfokú intézmények közötti intézményi együttműködés, tartalmi összehangolás, valamint a pedagógus pálya felé történő pályaorientáció még erőteljesebben valósulhat meg. Az okleveles technikusképzés keretében a középfokú tanulmányok alatt már felsőfokú tanulmányokba beszámítható tudás elsajátítása lehetséges, így a technikum valóban betöltheti a „felsőoktatás előszobájának” szerepét.

Az érettségivel rendelkező felnőttek kétéves képzése akár már szeptembertől indulhat. Pedagógiai előképzettséggel a szakma akár egy év alatt megszerezhető. Az ötéves technikumi képzésben résztvevők az ágazati alapoktatást követően dönthetnek, hogy az óvodai nevelő szakmát vagy az ágazathoz tartozó másik, oktatási szakasszisztens szakmát választják.

Az Oktatás ágazatban képzést indító szakképző intézmények megtalálásában térképes intézménykeresőnk nyújt segítséget.

 

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

A szakképzési jogszabályok változásai borítókép
A szakképzési jogszabályok változásai

Összefoglaló a szakképzési törvény és végrehajtási rendeletének módosításairól

# Tájékoztatók
Technikai módosítások a képzési és kimeneti követelményekben borítókép
Technikai módosítások a képzési és kimeneti követelményekben

12 darab szakma módosított KKK-ja elérhető honlapunkon

# Tájékoztatók
Tanév rendje borítókép
Tanév rendje

A szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a jövőben a tanévek.

# Tájékoztatók