Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    9/18/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Tájékoztatás a felmenő rendszerben módosult Képzési és Kimeneti Követelmények bevezetéséhez

Információk a KKK-k felmenő rendszerű bevezetésének időpontjáról, a dokumentumok hatályba lépéséről

"Szkt. 11.§ (4) A képzési és kimeneti követelményeket érintő változást – a nem érdemi jellegű vagy a tanulóra kedvezőbb változás kivételével – kizárólag a változással érintett legalacsonyabb iskolai évfolyamtól kezdve felmenő rendszerben a tanév első napjával lehet bevezetni, és azt a bevezetést megelőző első tanév október 31-ig kell közzétenni. A képzési és kimeneti követelmények módosítása a módosítást megelőzően közzétett képzési és kimeneti követelmények szerint indított szakmai oktatást nem érinti."

Előzőek alapján 2024.04.09-én közzétételre került 10 ágazathoz tartozó 26 db szakma KKK-ja.

Ebből 20 db szakma esetében az aktuális módosítások csak a szakirányú oktatáshoz (szakképző iskolai oktatás 10., technikumi oktatás 11. évfolyam) kapcsolódnak, ezért e szakmákban a módosított KKK-k szerinti szakmai oktatás a 2024/2025. tanév első napjától kezdődik meg. Figyelemmel az Szkt. hivatkozott szabályozására ez a szakképző iskolai oktatásban az 1/9. évfolyamon történik meg először, a technikumi oktatásban pedig (ahol a változással érintett évfolyam a 11. évfolyam) a 10. évfolyamon. A módosított KKK-k bevezetése a technikumi oktatást 9. évfolyamon kezdőknél is a 2024/2025. tanév első napjával valósul meg.  

A kizárólag szakmai vizsgára történő felkészítésben az érintett KKK-k bevezetése szintén a 2024/2025. tanév első napjával történik.

6 db szakma esetében pedig az ágazati alapvizsgát érinti a módosítás, tehát a változással érintett legalacsonyabb évfolyam szakképző iskolai oktatásban az 1/9. évfolyam, technikumi oktatásban a 9. évfolyam. Ennek megfelelően e szakmákban a 2025/2026. tanév első napjától alkalmazandóak a módosított KKK-k a szakmai oktatást megkezdők esetében (mindkét képzési formában).

Az itt letölthető táblázat részletesen, a bevezetés időpontja szerinti bontásban tartalmazza a szakmákat.

A nevezett szakmák KKK-inak első oldala egy tájékoztató szöveggel hívja fel a figyelmet a felmenő rendszerű bevezetés időpontjára, illetve a KKK-k utolsó oldalának zárómondata rögzíti a dokumentum hatályba lépésének időpontját.

 

Forrás: IKK

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Országszerte elindultak a pályaválasztási események borítókép
Országszerte elindultak a pályaválasztási események

A szakképzés népszerűsítése, a pályaválasztás támogatása érdekében országszerte különböző eseményekkel segítik a diákokat és pedagógusokat.

# Tájékoztatók
A szakképzés integrálása az eTwinning programba borítókép
A szakképzés integrálása az eTwinning programba

A szakmai oktatás az eTwinning program egyik fő prioritása.

# Tájékoztatók
Megjelent a Szakmafüzet 2024/2025 borítókép
Megjelent a Szakmafüzet 2024/2025

Az alapszakmákat bemutató tájékoztató füzet segít, hogy átlásd szakképzés által biztosított lehetőségeket és az ágazatok szerint csoportosított szakmák listáját.

# Tájékoztatók