Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Fejlesztések

  1/12/2021


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  megújítás
  technikum
  szakképzés
  ösztöndíj

A szakképzés jó választás!

Ösztöndíj és széleskörű lehetőségek várják a szakképzést választó nyolcadikosokat

Hamarosan dönteniük kell a tanulóknak és családoknak arról, hogy a most nyolcadikosok hol folytassák a tanulmányaikat. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese ennek kapcsán elmondta: a megújult szakképzés a fiatalok jelentős része számára egyértelműen jó választás lehet, hiszen a technikumokból egyenes út vezethet az egyetemre az adott területen, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak a fiatalok. 

„Nemsokára zárul a középiskolai jelentkezési határidő, így a nyolcadikos diákoknak – és szüleiknek – fontos döntést kell meghozniuk az elkövetkező napokban” – jelentette ki Schanda Tamás. A miniszterhelyettes rámutatott, hogy a megújult szakképzési rendszer a fiatalok jelentős részének megfelelő választás lehet. 

„Sokan nem tudják még ennyi idős korukban, hogy mivel is szeretnének foglalkozni felnőttként. Éppen ezért alakítottuk ki úgy a szakképzési rendszert, hogy először csak ágazatot kelljen választaniuk a fiataloknak, és csak egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában kelljen dönteniük a konkrét szakmáról – így sokkal átgondoltabban  választhatnak foglalkozást. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás” – fejtette ki Schanda Tamás. 

A miniszterhelyettes kitért arra is, hogy a megújult rendszer azok számára is kínál egy rendkívül előnyös lehetőséget, akik már nyolcadikosan tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni. „Bár a technikum maga is a mérnökképzés előszobája, egy újabb lehetőséget is biztosítunk azoknak a tanulóknak, akik már 14 évesen tudják, hogy mely egyetemi képzésben szeretnének  továbbtanulni. Az okleveles technikus képzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát és utána automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben, ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik” – fejtette ki Schanda Tamás, hozzátéve, hogy szakirányú továbbtanulás esetén egyébként is előnyt jelent a felvételin az, ha valaki technikumból érkezik.

„Aki nem szeretne továbbtanulni és nem is érettségizne feltétlenül, de mielőbb munkába állna egy jó szakma mestereként, annak a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhet ezekben az intézményekben - mondta el a miniszterhelyettes. 

Mint emlékeztetett, a megújult szakképzési rendszerben – ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben – ösztöndíjat, illetve munkabért is kapnak a diákok. „Akik tehát most jelentkeznek technikumba vagy szakképzőbe, biztosak lehetnek abban, hogy havi rendszerességgel pénzhez is jutnak. Emellett az oktatók anyagi megbecsültségét is emeltük: tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt a bérük a közismereti tárgyakat tanítóknak és az óraadóknak is” – fejtette ki.

Schanda Tamás elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért alakította át és támogatja folyamatosan a szakképzési rendszert. „A magyar emberek az elmúlt 10 évben bebizonyították, hogy munkából akarnak és tudnak megélni. A mi feladatunk az, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk – ebben az első, és az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő szakmai képzési rendszert biztosítunk számukra” – mondta Schanda Tamás. 

A miniszterhelyettes arról is beszámolt, hogy Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár hamarosan levélben tájékoztatja a nyolcadikosok szüleit a legfontosabb információkról.        

 

Hírforrás: ITM Kommunikáció

Képillusztráció: Shutterstock     


Érdekes lehet számodra

Elkészült a vármegyék legjobb technikumainak listája (TOP3) borítókép
Elkészült a vármegyék legjobb technikumainak listája (TOP3)

Elkészült a Technikumi rangsor 2024 vármegyékre bontott listája

# Tájékoztatók
Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók
Iskolafejlesztések kezdődnek borítókép
Iskolafejlesztések kezdődnek

Harmincegy szakképző intézmény újulhat meg, vagy bővülhet új eszközökkel

# Tájékoztatók