Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/26/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

A szakképzés jövője Európában

A szakképzés 50 dimenziója: A Cedefop elemzési keretrendszere a szakképzés összehasonlítása érdekében

A Cedefop által készített jelentés átfogó megközelítést mutat be a szakoktatási és szakképzési rendszerek megértéséhez és összehasonlításához.

A jelentésben közzétett szemléletet a szakképzés jövőjével kapcsolatos kutatás részeként interdiszciplináris szakképzési kutatók egy csoportja közösen dolgozta ki. A munka öt éven keresztül tartott, ez idő alatt a jelentés többször módosításra került. A keretrendszer ötven dimenziót vezet be a szakképzési rendszerek, illetve azok részeinek elemzésére, három egymást átfedő fő perspektíva szerint strukturálva, amelyek az ismeretelmélet és pedagógia, az oktatási rendszer, valamint a társadalom-gazdaság és a munkaerő-piac. A keretrendszer különösen alkalmas a szakpolitikai munka számára „a terep megtisztítására", valamint modellt nyújt arra is, hogy a kutatás hogyan támogathatja a szakpolitikát. Ez a modell rugalmasan adaptálható és alkalmazható a szakképzéssel kapcsolatos bármilyen összehasonlító kutatásban vagy nemzetközi szakpolitikai ismeretátadás során.

A tanulmány itt elérhető.

Forrás: Cedefop

Kép: Cedefop


Érdekes lehet számodra

Beszámoló az Egyéni Tanulási Számla záró konferenciájáról borítókép
Beszámoló az Egyéni Tanulási Számla záró konferenciájáról

Közös konferenciával zárult a HUN-ILA projekt és a Készségek Európai Éve Magyarországon

# Tájékoztatók
 Jó gyakorlatok a szakképzésben  borítókép
Jó gyakorlatok a szakképzésben

Webináriumsorozatunk következő része

# Tájékoztatók
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon  borítókép
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon

Április 30-án a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum adott otthont a harmadik vegyipar ágazati szakmai napnak, mely annak a programsorozatnak a része melyet a szakmai oktatás módszertani megújításának támogatása érdekében szervez az IKK Zrt.

# Tájékoztatók