Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  2/12/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  ágazat
  szakképzésitörvény
  szakma
  ingyen

Ágazatok segítik a szakmaválasztást

Ezekben az ágazatokban kezdhetik meg tanulmányaikat a szakképzésben tanulók a következő tanévben

2020. szeptember 1-jétől már az új szakképzési rendszer várja a tanulókat, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel. Pölöskei Gáborné, az ITM helyettes államtitkára a szakképző intézmények igazgatóinak Miskolcon tartott munkaértekezleten ismertette az új Szakmajegyzéket, amelyben 24 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Szakmajegyzék tartalmazza a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, valamint megmutatja az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot. Újdonság, hogy a jegyzék meghatározza a szakmák digitális kompetencia szintjét is, amely megmutatja, hogy az iskola elvégzésével milyen szintű digitális tudáshoz jutnak a tanulók.

A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő új szakképzés első időszakában ágazati alapismeretek elsajátítására lesz lehetőség. Ez technikum esetében két év, szakképző iskolák esetében pedig egy év lesz. A tanulóknak a választott ágazat megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy melyik, az adott ágazathoz tartozó konkrét szakmát szeretnék tanulni a továbbiakban. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában. A Szakmajegyzékben szereplő ágazatok a következők: Bányászat és kohászat; Egészségügyi technika; Egészségügy; Elektronika és elektrotechnika; Élelmiszeripar; Építőipar; Épületgépészet; Fa- és bútoripar; Gazdálkodás és menedzsment; Gépészet; Honvédelem; Informatika és távközlés; Kereskedelem; Környezetvédelem és vízügy; Közlekedés és szállítmányozás; Kreatív; Mezőgazdaság és erdészet; Rendészet és közszolgálat; Specializált gép- és járműgyártás; Sport; Szépészet; Szociális; Turizmus-vendéglátás; Vegyipar.

A Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a minőségi oktatás biztosítása érdekében 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Iskolafelújítások Zuglóban borítókép
Iskolafelújítások Zuglóban

Pölöskei Gáborné: a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program a minőségi oktatást segíti

# Fejlesztések
Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények