Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    6/19/2024


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Elismerések

Hankó Balázs: ma a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája

Ma a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája, az elmúlt három év alatt megduplázódott a szakképzésből egyetemre jelentkezők száma, meghaladva így a 16 ezret - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, leendő miniszter kedden Vácon. A Szakképzésért Apáczai Csere János- és az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjak átadásán Hankó Balázs a hivatások, mesterségek őrzőinek munkáját megköszönve úgy fogalmazott, elhivatottságukkal és elkötelezettségükkel sikerült megújítani a szakképzést az elmúlt években. 

Az eredményeket sorolva elmondta, olyan kiváló hagyományos mesterségekben szerepel az ország Európa élén, mint a szárazépítő vagy az asztalos, de élen jár az új technológiákban is, a szoftverfejlesztésben, rendszerüzemeltetésben, robotikában, mechatronikában, mindabban, amely odáig juttatta a magyar gazdaságot, hogy Magyarország a világ ötödik helyén van gyártási csúcstechnológiában.  Kiemelte, hogy a megújult szakképzést tízből hatan választották nyolcadik osztály után úgy, hogy mindeközben 6 százalékkal csökkent a felvételizők száma, „így növeltük 3 százalékponttal a szakképzést választók arányát”. Kitért arra is, hogy csökken a szakképzést elhagyók száma: „lemorzsolódási arányban egy százalékpontot léptünk előre az elmúlt év során, elérve így a 7,7 százalékot”. 

Hankó Balázs rámutatott arra is, hogy a szakképzés kulcsa a gyakorlat, és ma minden második diák duális képzésben tanul. A július 1-jén hivatalba lépő miniszter emlékeztetett arra, hogy az idei tanévben 60 milliárd forint béremelést tudtak biztosítani a szakképzésben, amely történelmi léptékű, és az elmúlt évek során így megduplázódhattak a bérek; 700 digitális tananyag készült el, mert szükség van arra, hogy a szakképzésben felnövő diákok ismerjék a kor kihívásait, helyesen alkalmazzák a digitalizációt. Kijelentette, hogy 21. századi szakképzést fejlesztenek: 96 milliárd forintból újul meg 34 helyszínen a szakképzés; 110 ezer négyzetméternyi épületet építenek újjá, mindezek mellett olyan műhelyek, tantermek létesülnek, amelyekkel gyakorlatközelibbé válik a szakképzés. 

Jelezte, hogy az Ágazati Készségtanácsoknak köszönhetően úgy újult meg a szakképzés, hogy a tananyagok gyakorlati fókuszúak lettek, valamint a készségtanácsok az egyetemi szakemberekkel is kibővülve segítik a szakképzés és a felsőoktatás együttműködését. 

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke azt emelte ki, hogy a Szakképzésért Apáczai Csere János-díjat tíz olyan szakember kapja meg, aki a szakképzés és a felnőttképzés területén eredményes és példamutató munkát végzett. Diákjaik országos szintű kiváló eredményeket értek el, a szakképzés megújításában kivételes teljesítményt nyújtottak. Az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjból az a 19 oktató részesül ma díjban - folytatta -, akiket a legkiválóbbaknak találtak abból a 216-ból, akik ezt az oktatói szolgálati emlékérmet megkaphatták. Az elnök beszélt arról is, hogy az NSZFH-ban nemcsak a szakmai, szaktárgyi tudást mérik rendszeresen, hanem a tanulók képzéssel kapcsolatos elégedettségét is. A tanulók szerint a szakmával könnyen találnak majd munkát, kielégítőnek találják a képzéskínálatot - ismertette Magyar Zita.

 

Fotó: KIM

Forrás: MTI

 


Érdekes lehet számodra

Rugalmas tanulási utak szakmai nap és verseny borítókép
Rugalmas tanulási utak szakmai nap és verseny

Asztalosipari szerelő és Bolti előkészítő részszakmában szakmai versenyt szerveztek

# Rendezvények
Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben borítókép
Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben.

# Tájékoztatók
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében borítókép
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében

A Váci Szakképzési Centrum (VSZC) és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésében, hagyományteremtő céllal megrendezett programon több, mint 50 intézményvezető és mentortanár vett részt.

# Tájékoztatók