Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Tájékoztatók

  11/22/2020


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  ágazat
  pályaválasztás
  felvételi
  pályaorientáció

Előadóművészi babérokra törnének a nyolcadikosok

Több mint 86 ezren töltötték ki az új pályaorientációs felmérést

Elkészült a nyolcadikosok központi pályaorientációs felmérésének eredménye. A továbbtanuláshoz hasznos segítséget nyújtó teszt ettől a tanévtől minden végzős általános iskolásnak kötelező. Az eredmények személyre szabottan megmutatják, hogy a diákhoz mely szakmák, milyen képzéstípusok illenek a legjobban. A felvételin ugyanakkor nem muszáj a központi ajánlás szerint dönteni. 

Kísérleti jelleggel új mérést vezetett be az Oktatási Hivatal (OH), amelyet a tervek szerint mostantól minden tanévben elvégeznek a nyolcadik évfolyamos tanulók körében. Az országos pályaorientációs vizsgálat a diákok továbbtanulási elképzeléseit és kompetenciáit méri fel, hogy segítsen eligazodni a választható szakmák világában. Az erősségek és az érdeklődési kör alapján minden diáknak olyan továbbtanulási irányokat javasol a program, ami a tanuló személyiségének és elképzeléseinek leginkább megfelel. A 14 éves korosztály életkori sajátosságaihoz illeszkedő, 86 soros kérdőív kitöltésére 45 percet kaptak a fiatalok. A teszt során eldöntendő kérdésekre kellett válaszolniuk, például hogy szívesen dolgoznak-e csapatban, foglalkoznának- e állatokkal, jó-e a kézügyességük, van-e érzékük a művészetekhez, milyen a tanulmányi átlaguk. A program arra is rákérdezett, hogy a kitöltő könnyen alkalmazkodik-e az elvárásokhoz, gond nélkül megmondja-e a véleményét másoknak, szokták-e őt vezetőnek választani.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte: a megadott határidőig 2410 intézményben 86 701 tanuló töltötte ki a kérdőívet, de összesen 116 942 kitöltést regisztrált a rendszer, mivel bárki elérhette a tesztet az OH honlapján, és többször is ki lehetett tölteni. A kérdéssor a teljes középfokú iskolai továbbtanulási kínálatot lefedte: a 2020. szeptembertől elérhető technikumi, szakképző iskolai, gimnáziumi továbbtanulásra, valamint a speciális tanulói élethelyzetekre (a tanácsadás indokoltságára vagy orientációs képzésre) vonatkozó kérdéseket tartalmazott – ismertette a tárca.

Mint kiderült, a diákok válaszai alapján az első helyen ajánlott ágazatok, képzések között a fiúknál az informatika és távközlés, a gimnáziumi képzés és a sport; a lányoknál az előadó-művészet, illetve ugyancsak a sport és a gimnáziumi képzés szerepelt. Második-harmadik helyen a fiúknak az elektronikát-elektrotechnikát és a kreatív vizuális foglalkozásokat javasolta a felmérés. Ez utóbbi sok lánynak is jó választás lehet, de a lányok körében népszerű területnek bizonyult a turizmus-vendéglátás és a szépészet is.

A minisztérium kiemelte: a vizsgálat nem kész megoldásokat kívánt nyújtani, a kapott eredmény pedig nem kötelezi a tanulót semmire, csupán ajánlásokat fogalmaz meg. Jellemzően fő ágazati irányokra, de nem konkrét szakmákra adott orientációs javaslatot. A visszajelzésben személyenként hat releváns továbbtanulási irány szerepel, az illeszkedés mértéke szerinti sorrendben. Bár a felvételi jelentkezés januártól kezdődik, azoknak a nyolcadikosoknak, akik olyan iskolába mennének, amelyik előírja a központi írásbeli felvételit, két héten belül ki kell választaniuk a számukra vonzó intézményeket, ugyanis december 4-ig kell jelentkezni az írásbeli vizsgára. Az OH honlapján 1120 iskola ajánlata böngészhető – melyek közül 535 követeli meg a felvételi vizsgát –, a szakképző intézmények emellett térképes keresőben is böngészhetők az ikk.hu honlapon. Aki technikumot vagy szakképző iskolát választ, az szakmától függetlenül biztosan kap majd ösztöndíjat, havi 8-15 ezer forintot.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese korábban elmondta: nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre az ösztöndíjak finanszírozására, de ha szükséges, a kormány bővíti a keretet. Noha az iskolák mintegy felébe vizsga nélkül, az általános iskolai jegyek alapján is be lehet jutni, a legnépszerűbb intézmények az írásbelin kívül szóbeli meghallgatást is előírnak; ezek 2021. február 23. és március 12. között zajlanak majd.

 

Képforrás: Magyar Nemzet

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Szakképzés a világkiállításon borítókép
Szakképzés a világkiállításon

ITM: a jövőben feladat a fenntarthatóság, a zöldképzés, a digitalizáció beemelése a szakképzésbe

# Tájékoztatók
Tanműhelyfejlesztés borítókép
Tanműhelyfejlesztés

Új erősáramú szaktanteremmel bővült a budapesti Weiss Manfréd Technikum, Szakképző iskola és Kollégium

# Fejlesztések
Indul a 20 éves jubileumi ‘Az Év Honlapja’ pályázat! borítókép
Indul a 20 éves jubileumi ‘Az Év Honlapja’ pályázat!

Elindult Magyarország legismertebb online marketingkommunikációs pályázata, augusztusban kedvezménnyel nevezhetnek az indulók. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat idén 20. alkalommal hirdeti meg a digitális megmérettetést, melyre a szakmai zsűri a legfrissebb idei honlapokat, appokat, Hungarikum márkák weboldalait és a legjobb digitális, technológiai megoldásokat várja.

# Felhívások