Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  3/31/2022


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  kollégium
  megújítás
  beruházás
  szakképzés

Fejlesztés Mátészalkán

Megújult a Gépészeti Technikum kollégiuma

Minőségi és képzett munkaerőt ad a magyar szakképzés az egyre jobban teljesítő gazdaságunknak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Technikum felújított kollégiumának átadásán a szatmári kisvárosban.

Pölöskei Gáborné az ünnepségen azt mondta, hogy a szakképzés megújulása a tartalmi és a módszertani megújulás mellett magába foglalja az infrastruktúrát érintő fejlesztéseket, hiszen ezek is fontosak ahhoz, hogy a tanulók és az oktatók jól érezzék magukat az iskolában és a kollégiumokban.

Hangsúlyozta, hogy ezek a beruházások részben európai uniós, részben pedig hazai költségvetési támogatásból valósultak meg, segítségükkel pedig olyan fejlődés indult el, amely megteremti a lehetőségét, hogy a fiatalok a lakóhelyükön is boldoguljanak.

A helyettes államtitkár a mátészalkai kollégiumberuházásra kitérve arról beszélt, hogy a kollégiumfejlesztésekre most az orosz-ukrán háború miatt is nagy szükség van, hiszen ez az intézmény rendeltetéséből adódóan otthont biztosít az iskola kárpátaljai tanulói számára is.

Ha ez az otthon nemcsak ellátást, hanem odafigyelést és nevelést is biztosít lakóinak, akkor teszünk igazán jót a gyermekeink érdekében - fogalmazott Pölöskei Gáborné.

Hozzátette, hogy egyre több fiatalt tud bevonzani a szakképzés, ezáltal egyre jobb munkaerő jelenik meg a munkaerőpiacon, ami által a GDP is növekszik.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös, mátészalkai központú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje beszédében kiemelte, fontos, hogy a helyi gazdasági igényekhez igazodjon a helyi szakképzési rendszer, utóbbinak pedig szót kell értenie a jövő generációjával.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a debreceni BMW-beruházás gazdasági hatásai egészen Mátészalkáig elérnek, ennek érdekében például a Debrecent Mátészalkával összekötő vasútvonal fejlesztése is bekerült a térségi beruházási zónaprogramba.

Rostás János Tibor, a szakképzési centrum kancellárja elmondta, a közel 300 millió forint értékű felújítási munkálatok a kollégium négy szintjén található 49 kollégiumi szobát érintették, megújultak a vizesblokkok, a zeneszoba, a tornaterem és az irodahelyiségek, az épületet napelemes rendszerrel szerelték fel.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI


Érdekes lehet számodra

Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben borítókép
Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben

Magyarországon új lehetőségek nyílnak a felnőttképzések terén a mikrotanúsítványok és az egyéni tanulási számlák bevezetésével. Az Európai Uniós kezdeményezés célja, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően rugalmasabbá és szélesebb körben elérhetővé tegye a felnőttképzéseket.

# Tájékoztatók
Mikrotanúsítványok és Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) rendszere - Szakmai konferencia - 2023.10.04. borítókép
Mikrotanúsítványok és Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) rendszere - Szakmai konferencia - 2023.10.04.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Felnőttképzési Főosztálya „Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete” című szakmai konferenciát szervez 2023.október 4-én.

# Tájékoztatók
Minőségirányítási tájékoztató 2023/2024 borítókép
Minőségirányítási tájékoztató 2023/2024

Segítség a szakképző intézmények részére

# Tájékoztatók