Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    12/21/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Felnőttképzőket érintő fontos változások!

2022.12.20-val változott a felnőttképzési törvény

Az Országgyűlés 2022. december 7-én elfogadta és a Magyar Közlöny 2022. évi 209. számában 2022. december 19-én kihirdetésre került az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról szóló 2022. évi LIX. törvény.

 

A törvénytervezet indoklásának megfelelően a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosításának általános célja egyrészt a kormányzati struktúra átalakításából adódó feladatváltozások, valamint az EU-s vállalások tekintetében a magyar Kormány által a szociális jogok európai pillérének megvalósítására vonatkozó cselekvési tervben meghatározott, és a felnőttkori tanulásra vonatkozó új európai cselekvési programról (2021–2030) szóló tanácsi állásfoglalásban felnőttképzési célként elfogadott éves szintű elvárás teljesítésének támogatása (miszerint 2030-ra minden évben az összes felnőtt 60 %-a vegyen részt képzésben).

 

A felnőttképzést, a felnőttképzőket érintő változások kapcsán a Kulturális és Innovációs Minisztérium Felnőttképzési Főosztálya Jogértelmezési Segédletet adott ki, amellyel egyértelművé tették a jogszabály-módosítás mögötti jogalkotói szándékot, segítve a hatékony jogalkalmazást a közös cél, a jogszerű és szakszerű felnőttképzés megvalósításának támogatására.

 

Továbbá az előttünk álló év vége és igazgatási szünet okán is kiadott az illetékes minisztériumi főosztály egy Tájékoztatót a jogszabály-módosítása kapcsán az igazgatási szünet alatt keletkezett adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének támogatására. A Tájékoztatót itt érhetik el.

 

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium
Képforrás: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

„Utat kell találni minden tanulóhoz” borítókép
„Utat kell találni minden tanulóhoz”

Fa- és bútoripari ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Váci Szakképzési Centrum  Országnapok eseménysorozat    borítókép
Váci Szakképzési Centrum Országnapok eseménysorozat

A Váci Szakképzési Centrum még 2021-ben indította útjának az Országnapok eseménysorozatát, amelynek több fontos célkitűzése is van.

# Tájékoztatók
Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók