Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    12/21/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Felnőttképzőket érintő fontos változások!

2022.12.20-val változott a felnőttképzési törvény

Az Országgyűlés 2022. december 7-én elfogadta és a Magyar Közlöny 2022. évi 209. számában 2022. december 19-én kihirdetésre került az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról szóló 2022. évi LIX. törvény.

 

A törvénytervezet indoklásának megfelelően a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosításának általános célja egyrészt a kormányzati struktúra átalakításából adódó feladatváltozások, valamint az EU-s vállalások tekintetében a magyar Kormány által a szociális jogok európai pillérének megvalósítására vonatkozó cselekvési tervben meghatározott, és a felnőttkori tanulásra vonatkozó új európai cselekvési programról (2021–2030) szóló tanácsi állásfoglalásban felnőttképzési célként elfogadott éves szintű elvárás teljesítésének támogatása (miszerint 2030-ra minden évben az összes felnőtt 60 %-a vegyen részt képzésben).

 

A felnőttképzést, a felnőttképzőket érintő változások kapcsán a Kulturális és Innovációs Minisztérium Felnőttképzési Főosztálya Jogértelmezési Segédletet adott ki, amellyel egyértelművé tették a jogszabály-módosítás mögötti jogalkotói szándékot, segítve a hatékony jogalkalmazást a közös cél, a jogszerű és szakszerű felnőttképzés megvalósításának támogatására.

 

Továbbá az előttünk álló év vége és igazgatási szünet okán is kiadott az illetékes minisztériumi főosztály egy Tájékoztatót a jogszabály-módosítása kapcsán az igazgatási szünet alatt keletkezett adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének támogatására. A Tájékoztatót itt érhetik el.

 

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium
Képforrás: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Startup vállalkozást alapítottak a zalaegerszegi Csányos diákok borítókép
Startup vállalkozást alapítottak a zalaegerszegi Csányos diákok

Az országban egyedülálló módon a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikum diákjai létrehozták az iskola első startup vállalkozását

# Iskolai kezdeményezések
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Transzverzális készségek fejlesztése borítókép
Transzverzális készségek fejlesztése

A Modern Iskola oktatási szakportál legutóbbi vendége Marton József, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium felnőttképzési vezetője, Tempus Közalapítvány NVET szakértője.

# Tájékoztatók