Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    # Tájékoztatók

    4/28/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Friss jelentkezési adatok

Továbbra is a technikumok a legnépszerűbbek

Az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően a középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikumok mellett döntöttek 2023-ban is. A jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményeket - bármilyen más iskolatípust magasan előzve - már a felvételizők 43 százaléka választotta. A népszerűség egyik legfontosabb oka, hogy az ötéves képzésben végzettek jelentős előnyt élveznek szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén.

Az, hogy egyre többen választják a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. A konkrét szakmát így később, megalapozott ismeretek birtokában választhatják ki, biztosítva ezzel az élményalapú, gyakorlatorientált szakmatanulás lehetőségét. 

A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények is azt bizonyítják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új szakképzési rendszer, ez pedig hozzájárul a kormány azon céljához, hogy magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal egy olyan ország épüljön, ahol jó élni, dolgozni, családot alapítani és gyermekeket nevelni.

A megújult és eredményes szakképzés további megerősítését szolgálja a minisztérium által benyújtott törvényjavaslat is.

 

Forrás: KIM

Fotó: Shutterstock

 


Érdekes lehet számodra

Cedefop podcast 16. epizód: Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke, a Készségek Európai Évéről beszélget borítókép
Cedefop podcast 16. epizód: Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke, a Készségek Európai Évéről beszélget

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke exkluzív interjúban osztotta meg nézeteit a készségekről, illetve, hogy a Bizottság mit tesz a készségek támogatása érdekében. Arról is beszélt, hogy milyen előnyökkel járhat az emberek számára a Készségek Európai Éve, amely az Európa-napon, május 9-én kezdődött.

# Tájékoztatók
Interaktív vizsga borítókép
Interaktív vizsga

Míg az írásbeli érettségi vizsgák mindenhol befejeződtek, rendben zajlanak az innovatív szakmai vizsgák.

# Tájékoztatók
Digitális készségfejlesztéshez kötődő kezdeményezések elismerése borítókép
Digitális készségfejlesztéshez kötődő kezdeményezések elismerése

Az Európai Bizottság 2023-ban már negyedik alkalommal adja át az Európai Digitális Készségek Díjat.

# Tájékoztatók