Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/28/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Friss jelentkezési adatok

Továbbra is a technikumok a legnépszerűbbek

Az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően a középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikumok mellett döntöttek 2023-ban is. A jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményeket - bármilyen más iskolatípust magasan előzve - már a felvételizők 43 százaléka választotta. A népszerűség egyik legfontosabb oka, hogy az ötéves képzésben végzettek jelentős előnyt élveznek szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén.

Az, hogy egyre többen választják a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. A konkrét szakmát így később, megalapozott ismeretek birtokában választhatják ki, biztosítva ezzel az élményalapú, gyakorlatorientált szakmatanulás lehetőségét. 

A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények is azt bizonyítják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új szakképzési rendszer, ez pedig hozzájárul a kormány azon céljához, hogy magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal egy olyan ország épüljön, ahol jó élni, dolgozni, családot alapítani és gyermekeket nevelni.

A megújult és eredményes szakképzés további megerősítését szolgálja a minisztérium által benyújtott törvényjavaslat is.

 

Forrás: KIM

Fotó: Shutterstock

 


Érdekes lehet számodra

Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felhívása borítókép
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felhívása

A Kormányzati Képzésszervezési Központ által működtetett Központosított Közbeszerzési Portál elindulásáról

# Tájékoztatók
Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók