Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/6/2022


    4 perc olvasási idő


    Címkék

    pályaválasztás
    technikum
    ösztöndíj
    szakképzés

Hello szakma

Pályaválasztási rendezvény várja a fiatalokat Debrecenben

A szakképzésnek van jelene és van jövője - jelentette ki Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben, a második alkalommal megrendezett ’Hello szakma - út a jövőbe’ pályaválasztási rendezvény megnyitóján.

Pölöskei Gáborné azt mondta, a pályaorientációs kiállítás és fórum segítséget nyújt az általános iskolát befejező fiataloknak, hogy megismerjék mennyi lehetőség van a szakképzésben, milyen sokszínű a szakképzés, amely valódi karrierlehetőséget rejt magában.

Azok számára, akik 14 évesen még bizonytalanok abban, milyen szakma iránt érdeklődnek, bevezették az orientációs évfolyamot, ezekre az idén mintegy 250 diák jelentkezett - mondta. Megjegyezte - ahogy a képzésben már részt vevő diákok fogalmaztak -  ez egyfajta ajándék év, mivel nincsenek tantárgyak, készség- és kompetenciafejlesztés van, ami után könnyebben dönthetnek a fiatalok a szakmaválasztásról.

Pölöskei Gáborné szavai szerint a legtöbben a technikumokat választják, ma már többen jelentkeznek technikumba, mint gimnáziumba.

"Ehhez olyan karrierutat kell kialakítani, ami a technikumot összeköti a felsőoktatással, akár olyan szinten, hogy a tartalmakat összehangolja", vagy akár kreditbeszámítást is lehetővé tesz - ecsetelte.

Az ötéves technikumi képzés két év ágazati alapképzéssel indul, majd ezt követően történik a szakmaválasztás és kezdődik meg a hároméves szakmai oktatás - mondta. Hozzátette, aki pedig jó mesterember akar lenni, a szakképző iskolák hároméves képzésére kell beiratkoznia, amely egyéves ágazati alapképzéssel kezdődik.

Pölöskei Gáborné azt mondta, a szakképzés sok lehetőséget rejt magában, az elmúlt években a cégek segítségével megújították a tartalmakat, s a duális képzés keretében a gazdaság szereplői is részt vesznek a szakemberképzésben.

A helyettes államtitkár szerint megéri a szakképzésbe jelentkezni, mert van jelene, és van jövője.

A fiatalokat ösztöndíjak is várják. Az általános szakképzési ösztöndíjat mindenki megkapja, aki belép a képzésbe, a duális képzésben a munkaszerződéssel csaknem százezer forintot kaphatnak a diákok havonta, aki pedig olyan szakmát tanul, ahol nincs duális képzés, teljesítménye alapján kap tanulmányi ösztöndíjat - sorolta Pölöskei Gáborné.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a várost régen és ma is a tudás vitte, illetve viszi előbbre, a helyi oktatásban mindig erős volt a szakképzés. Debrecen kiszámítható jövőképet, a működő és betelepülő cégek pedig minőségi munkahelyeket kínálnak a régióban élő fiataloknak - tette hozzá.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) főigazgatója kiemelte, a kétnapos rendezvényen életpálya-lehetőségeket mutatnak be a fiataloknak, például azt, hogy a szakmai végzettséget miként lehet összekötni az egyetemi képzéssel, illetve a helyi cégek munkahely kínálatával.

A ’Hello szakma’ rendezvényen 80 kiállító mutatkozik be, a vállalkozások mellett tizenhárom képzőhely kínálatával ismerkedhet meg az a 4500 jövőre végző általános iskolás, akiket a térségből várnak a találkozóra.

    

Forrás: MTI

Fotó: MTI


Érdekes lehet számodra

Iskolafejlesztések kezdődnek borítókép
Iskolafejlesztések kezdődnek

Harmincegy szakképző intézmény újulhat meg, vagy bővülhet új eszközökkel

# Tájékoztatók
„Közös ügyünk az ápolás” borítókép
„Közös ügyünk az ápolás”

A Magyar Ápolási Egyesület és a Szolnoki Szakképzési Centrum második alkalommal rendezi meg az egészségügyi szakképzésben tanuló 10. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos diákok számára, a „KÖZÖS ÜGYÜNK AZ ÁPOLÁS” szakmai versenyét.

# Felhívások
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében borítókép
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében

A Váci Szakképzési Centrum (VSZC) és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésében, hagyományteremtő céllal megrendezett programon több, mint 50 intézményvezető és mentortanár vett részt.

# Tájékoztatók