Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    6/8/2023


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Karitatív szakképzés

Társadalmi felelősségvállalási programok indulhatnak a szakképzésben

A Debreceni Szakképzési Centrum karitatív jó gyakorlatainak mintájára társadalmi felelősségvállalást ösztönző országos program indul a szakképzésben. A kezdeményezés célja, hogy a diákok szakmai tudásuk mellett karitatív szemléletüket is erősítsék. A debreceni modellprogram részeként az építőiparban tanuló diákok egy hospice ház kórtermeinek kifestésében vettek részt szakmai gyakorlat keretében. Az eseményen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is jelen volt és segédkezett. A modellprogram kapcsán kiemelte, a minisztérium a debreceni jó gyakorlatot a következő tanévben országos szinten is szeretné megvalósítani. 

A Debreceni Szakképzési Centrum elkötelezett amellett, hogy a tanulók számára olyan lehetőségeket biztosítson, amelyek révén nemcsak szakmai ismereteket szerezhetnek, hanem felelősségteljes és érzékeny emberekké is válhatnak. Az új karitatív modellprogram célja, hogy a versenyképes tudás megszerzése mellett ösztönözze a diákokat a segítségnyújtásra és a társadalmi részvételre, miközben erősíti a szakképzés által nyújtott gyakorlati tudást. Ezen célkitűzésnek az egyik modellprogramja a Debreceni Hospice Ház Alapítvány épületének festése és felújítása.  

Az eseményen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a szakképzési intézmények kiemelt szerepét hangsúlyozta, elmondta az elmúlt években úgy újult meg a szakképzés, hogy a lényeg – vagyis a gyakorlatorientáltság és a duális képzés – került a középpontba. Úgy fogalmazott: „a világon a létezésünknek az ad értelmet, hogy ha valami többet, valami pluszt, valamilyen segítséget tudunk adni.” Mindazzal, amit tesznek a szakképző iskola diákjai, segítenek a nehéz helyzetben lévő betegeknek jobb környezetet, örömet adni, amivel aztán maguknak is örömet szerezhetnek, mivel „aki segít, az önmagán is segít” – fogalmazott. A programnak tehát a gyakorlati munkán túl van egy magasabb dimenziója, mégpedig az, hogy hogyan segítsünk, hogyan támogassuk mindazokat, akik rászorulnak. Hankó Balázs áttekintette a távlati terveket, szeretnék, ha több területen is megvalósulhatna a szakképzésben tanuló diákok részéről a karitatív tevékenység. Példaként említette a kreatív szakmákat tanuló diákokban rejlő lehetőséget, akik rászorulók lakásait, életkörülményeit szépíthetnék meg továbbá lehetőséget lát a vendéglátói ágazatban tanuló fiatalok esetében is, akik az intézményekben sütött, főzött ételekkel tehetnének egy-egy jó ügy érdekében, vagy a szépészeti területen dolgozók járulhatnak hozzá a rászorulók mindennapjaihoz, szerezve ezzel is gyakorlati tapasztalatokat. Az államtitkár kiemelte, ez mind-mind olyan segítő szándékú dolog, amelyeket szeretnének a következő tanévben országosan megvalósítani. 

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a társadalmi felelősségvállalást hangsúlyozta. Úgy véli, ez a két gondolat a program részeként találkozik, és örömét fejezte ki, hogy ennek megvalósításában a DSZC partnerekre talált, hogy a diákok ne csak a szakmai program alapján dolgozzanak, ne csak a szakmai oldalát lássák a gyakorlatnak, hanem kössék össze a szakmai gondolatokat, tudásokat a társadalmi felelősségvállalás érzetével. Hangsúlyozta: fontos, hogy a diákok lássák azt, hogy nem minden az anyagi javakról szól a szakmákban, hanem tesznek, teremtenek olyan dolgokat, amelyek elesettebb embertársaink életének jobbá tételét szolgálják, egy szebb, vonzóbb környezetet létrehozva körülöttük. Az a szakmai tapasztalat, amely a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola mögött áll, amit sikerült ezek közé a falak közé behozni az intézmény oktatói és diákjai segítségével, az meg fog térülni.

 

Forrás: KIM

Fotó: DSZC

 

 


Érdekes lehet számodra

Szakképzési politikák Európában borítókép
Szakképzési politikák Európában

A Cedefop közzétette az európai szakképzési politikák időrendi áttekintését. Az európai szakképzési politikák időrendi áttekintése értékes információforrás a ReferNet hálózat országaiban: az Európai Unióban, Izlandon és Norvégiában. A publikáció a szakképzéssel és az életen át tartó tanulással kapcsolatban mintegy 1 000 szakpolitikai gyakorlatot tartalmaz.

# Tájékoztatók
Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben borítókép
Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben

Magyarországon új lehetőségek nyílnak a felnőttképzések terén a mikrotanúsítványok és az egyéni tanulási számlák bevezetésével. Az Európai Uniós kezdeményezés célja, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően rugalmasabbá és szélesebb körben elérhetővé tegye a felnőttképzéseket.

# Tájékoztatók
Fejlesztés Borsodban borítókép
Fejlesztés Borsodban

Felújított szakképző iskolát adtak át Miskolcon

# Tájékoztatók