Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    9/30/2024


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Készségek Európai Éve - European Year of skills

Az Európa Unió Tanácsának soros magyar elnökségi programja keretében, a Nemzeti Fejlesztési Központ Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Főigazgatósága 2024. szeptember 25-26. között rendezte meg a Készségek Európai Évének konferenciáját Budapesten.

Az Európai Bizottság által 2023-ra meghatározott Készségek Európai Éve program felhívja a figyelmet az egész életen át tartó tanulás fontosságára, amely az álláskeresők és a vállalkozások szempontjából is egyaránt előnyös, és egyben segíti a zöld és digitális átállást, az innovációt és a versenyképesség javítását. A kezdeményezésnek kiemelt célja volt, hogy az Európai Unióban enyhüljön a szakemberhiány, amellyel a cégek, főként a kis- és középvállalkozások szembesülnek. Fókuszba került a munkavállalók át- és továbbképzésének szükségessége, a munkaerőpiaci részvétel növelése és a tehetségek kinevelésének és megtartásának előmozdítása.

A Készségek Európai Éve konferencián a szakemberek a tavalyi év célkitűzései alapján, a fiatalok és a felnőttek készségeinek fejlesztését érintő aktuális témákat, előadások és kerekasztal-beszélgetések formájában vitatták meg. A fiatalokat érintő két legfontosabb tárgyalt témakör a piaci igények szakképzésbe történő becsatornázása, valamint a Z generáció munkaerőpiacra lépésének kihívásai. A felnőttképzést illetően, a mikrotanúsítványok rendszerével, illetve a zöld készségek fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatok megvitatása állt a konferencia középpontjában.

Az eseményen az Európai Bizottság, a szakminisztériumok, a szakképzési-felnőttképzési és foglalkoztatási intézmények, a szakmai szervezetek, az irányító hatóságok vezető tisztségviselői mellett a tudományos élet és a piaci szektor képviselői vettek részt.

A megnyitón felszólalt:

Dr. Latorcai Csaba, miniszterhelyettes, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium

Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium

Mario Nava, főigazgató, DG EMPL, Európai Bizottság

 

A konferencián előadást tartott többek között: 

Greinstetter Balázs, Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős főigazgató, Nemzeti Fejlesztési Központ

Steigervald Krisztián, közgazdász, mentor, előadó, író, kutató, generációs szakértő

 

A szakmai eseményen az IKK Innovatív Képzéstámogató Központot Turóczi Péter, informatikai és projekt igazgató képviselte, aki "A piaci igények becsatornázása a szakképzésbe – Ágazati Képző Központok szerepe, továbbfejlesztése" megnevezésű kerekasztal beszélgetés keretei között kiemelte az IKK szerepét a szakképzés, felnőttképzés területén, valamint az elmúlt programozási időszakban európai uniós támogatással létrejött ÁKK-k sikertörténetét.

 

Forrás/kép: Készségek Európai Éve 


Érdekes lehet számodra

7 hét - 7 ötlet borítókép
7 hét - 7 ötlet

Posztsorozat a digitális kompetenciák fejlesztéséhez.

# Tájékoztatók
Éld bele magad!  borítókép
Éld bele magad!

Nyári tábor Baján

# Tájékoztatók
Esélyteremtő Program borítókép
Esélyteremtő Program

Szakképzési oktatók adatalapú előrejelzéssel segítik a sikeres szakmaszerzést

# Felhívások