Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    # Tájékoztatók

    6/8/2022


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten

A COVID-19 világjárvány miatti egy év kihagyás után idén májusban ismét megrendezésre került a szakmai készségek európai ünnepe. A 27 ország által szervezett több mint 800 élő, virtuális, valamint hibrid rendezvényen több mint 300 000 fő vett részt.

Az Európai Bizottság és egyik ügynöksége, a Cedefop által szervezett Európai Szakképzési Hét 2022 rendezvénysorozat fókuszában a szakképzés és a zöld átmenet, a fiatalabb generáció, valamint az ukrajnai háború elől menekülők szükségleteire való reagálás volt.

A zöld átállás témája összhangban van a Bizottság „European Green Deal” néven ismert kötelezettségvállalásával, miszerint minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, beleértve az emberek felvértezését az átmenethez szükséges készségekkel.

Május 16-20. között a Szakképzési Hét egy esernyő alá gyűjtötte a tanárokat, oktatókat, szervezeteket, diákokat, szociális partnereket és politikai döntéshozókat, hogy bemutassák a szakképzés számos előnyét a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt. Május 18-án és 19-én a Bizottság által szervezett eseményekre, köztük egy konferenciára és a kiemelt szakképzési kiválósági díjak odaítélésére került sor Brüsszelben.

A konferencia vitaindító beszédében Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős európai biztos rámutatott, hogy a szakképzés szervesen kapcsolódik az európai munkaerőpiac prioritásaihoz és igényeihez. „Évről évre egyre jobban demonstráljuk, hogy milyen zöld lehet a szakképzés” – mondta, hozzátéve, hogy „a szakképzési rendszereknek vezető szerepet kell játszaniuk a zöld átállásra adott válaszainkban”.

A Cedefop ügyvezető igazgatója, Jürgen Siebel moderálta a „Fenntartható versenyképesség, a társadalmi méltányosság és reziliencia” című panelbeszélgetést, ahol Albánia, Finnország és Szlovákia képviselői mutatták be az országaikban végrehajtott szakképzési reformokat.

Chiara Riondino, az Európai Bizottság képviselője azzal érvelt, hogy a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzések Európai Szövetsége igazi sikertörténet, mivel 2013 óta több mint 1 millió gyakorlati helyet kínált.

Siebel úr a beszélgetést összefoglalva a következőket mondta: „Gazdag vitát folytattunk – ami ilyen kiváló paneltagokkal nem is csoda. Albánia, Finnország és Szlovákia nemzeti megvalósítási terveinek áttekintésén túl eszmecserét folytattunk Oroszország ukrajnai agressziós háborúja által kiváltott menekültáradat időtartamáról és következményeiről. Egyetértettünk abban, hogy a menekültek oktatásával vagy munkaerő-piaci integrációjával kapcsolatos döntéseket nagy valószínűséggel egyénileg, nem pedig rendszerszinten hozzák meg, ami megnehezíti az előrejelzések készítését és előtérbe helyezi az agilis válaszokat”.

 

A Cyclades csapata nyerte a #CedefopPhotoAward díjat

 

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke és Schmit biztos átadta a rangos szakképzési kiválósági díjat.

 

Forrás megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/en/news/green-transition-focus-european-vocational-skills-week

Kép forrásának megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/files/styles/large/public/2022.5.20_vet_week_headline_002.jpg?itok=_RczhloU

 


Érdekes lehet számodra

Továbbtanulási lehetőségek a szakképzésben érettségi után borítókép
Továbbtanulási lehetőségek a szakképzésben érettségi után

Nem vettek fel az egyetemre? Tanulj tovább a szakképzésben!

# Tájékoztatók
Modellvállalat szimulációs verseny felhívás 2022/23 borítókép
Modellvállalat szimulációs verseny felhívás 2022/23

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. a GINOP-6.2.6-20-2020-00001 „Ágazati Képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák” kiemelt projekt keretében ismét versenyt szervez „Modellvállalat” címmel.

# Tájékoztatók
Kreativitás a szakképzésben borítókép
Kreativitás a szakképzésben

Kiemelt szerepet kapnak a kreatív készségek a szakképzésben is

# Tájékoztatók