Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  5/26/2020


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  ösztöndíj
  gyakorlat
  képzés
  oktatás

Magyar Nemzet - Szakoktatás: nem megy a műveltségi tárgyak rovására a gyakorlati képzés

Sikeres vizsga után háromszázezer forintos pályakezdési juttatás ütheti a végzős markát

Nem szorulnak háttérbe a közismereti tantárgyak a szakképzésben sem, sőt matekból még többet is fognak tanulni a diákok, mint eddig. A következő tanévre ajánlott minisztériumi óraterv szerint a fő tárgyakból a technikusképzésben is ugyanazt a tananyagtartalmat kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. A szakképzésben kevesebb a testnevelésóra, nincs második nyelv, sem kötelező művészeti órák. Havi ösztöndíj viszont minden tanulónak jár.

Elkészítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a szakképző intézmények heti óraterveit, ami alapján az iskolák összeállíthatják a jövő tanévi programjukat. Ősztől a szakképző intézmények nagyobb szakmai szabadságot kapnak, az őket fenntartó centrumok pedig az adott térség igényei alapján biztosítják a stabil gazdálkodási kereteket, és gondoskodnak a szükséges fejlesztésekről – közölte lapunkkal a tárca.

A szakgimnáziumokból alakuló technikumokban szeptembertől 34 ezer diák tanulhat, idén ezt az iskolatípust választották legtöbben a felvételin. Nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, de az ITM óraterve szerint ez nem a műveltségi tárgyak rovására fog történni: az ötéves technikusképzésben matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a hagyományos gimnáziumban.

Ezekből a tárgyakból az oktatás érettségivel zárul. A hatékonyabb tanulás érdekében a szakmai képzést és a közismereti órákat külön napokon szervezik meg a diákoknak, a terhelés pedig a tervek szerint egyenletesebbé válik az öt év alatt. Idegen nyelvből a 13. osztály végén, a többi érettségi tárgyból a 12. évfolyam végén is vizsgázhatnak a tanulók, így az érettségi bizonyítvány kézhezvétele előtt még a javítás lehetőségével is élhetnek. A technikusi vizsgát az ötödik év végén teszik le, ekkor egyszerre két bizonyítványt vehetnek át a fiatalok.

A technikumokban szeptembertől minden évfolyamon heti 34 óra áll rendelkezésre.

Magyarból valamivel kevesebb, matekból és történelemből viszont több órájuk lesz a diákoknak, mint most.

Testnevelés már nem mindennap lesz, kötelező művészeti órákat (rajz, ének, mozgókép) nem írtak elő számukra. A diákoknak egy idegen nyelvet kell tanulniuk, de azt a hagyományos gimnáziummal azonos mennyiségben. Természettudományból a 9. évfolyamon komplex óra lesz, amit a következő két évben a választott ágazathoz kapcsolódó diszciplináris tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy földrajz) vált. Állampolgári ismereteket és pénzügyi ismereteket a sima gimnáziumhoz hasonlóan a technikumban is kell tanulni, továbbá minden évfolyamon van szabadon tervezhető órakeret is.

A hároméves szakképző iskolában a gyakorlati, szakmai tárgyak dominálnak, de így is emelkedik valamennyit a magyar, a matek és a szabadon tervezhető órák száma, némileg csökken viszont a nyelvórákra és a testnevelésórákra előírt idő.

Fontos változás, hogy míg jelenleg csak a hiányszakmákban jár juttatás a diákoknak, ősztől valamennyi tanuló pénzhez jut. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban havi nyolcezer forintot, a szakképző iskolákban havi 15 ezer forintot utalnak a diákoknak.

Az ágazati alapképzést követő években a vállalati partner már munkabért fizet, de aki önhibáján kívül nem tud cégnél gyakorlatozni, annak az iskola biztosít 10-50 ezer forint, teljesítményalapú havi juttatást. A duális képzésben részt vevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár száz százalékra is emelkedhet. Újdonság, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsgát követően, annak eredményétől függően 150-300 ezer forintot egyszerre kapnak kézhez.

Hírforrás: Magyar Nemzet

Szerző: Csókás Adrienn

Kép illusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára borítókép
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt (2024. április 22-26.) a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek és fogadószervezetek is támogatják a pedagógusok munkáját.

# Felhívások
Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben borítókép
Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben.

# Tájékoztatók