Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    3/28/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Megújul a Gundel Károly Technikum

Idén összesen százmilliárd forintos felújítási program indul a szakképzésben

Csaknem százmilliárd forint felhasználásával, soha nem látott mértékű iskolafejlesztési program indul a magyar szakképzésben, mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Hankó Balázs abból az alkalomból beszélt erről, hogy megkezdődik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumhoz tartozó Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum átfogó infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió támogatásával.

A program keretében 34 intézményben 110 ezer négyzetméternyi oktatási terület újul vagy épül meg, látványkonyhák, tanműhelyek létesülnek és egyben zöldátállást hajtanak végre az épületek energetikai rendszerében, tette hozzá.

Az államtitkár az eredmények között említette, hogy a szakképzésben dolgozó 34 ezer oktató 30 százalékos béremelésben részesült az idén, ami ebben az évben összesen 60 milliárd forintot jelent. Elkészült 700 tananyag digitalizálása, illetve az Apáczai ösztöndíjprogram keretében ötezer tanuló kaphatott akár 34 ezer forintnyi pluszjuttatást. A politikus hangsúlyozta, az a céljuk, hogy "világbajnokká" tegyék a magyar vendéglátó szakképzést. Ennek érdekében még inkább előtérbe helyezik a gyakorlati oktatást és a szakképzés együttműködését a gazdaság szereplőivel és az egyetemekkel. Hankó Balázs végül reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia világhírűvé válhat.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy az állami építészeti beruházásokról, illetve a magyar építészetről szóló törvények biztosítják, hogy a fejlesztések funkcionális, esztétikai és gazdasági szempontokból a lehető legjobb minőségben valósuljanak meg. Az 1100 tanulót oktató intézmény a tervek szerint 2026 márciusáig újul meg, több mint 7,7 milliárd forint beruházásával.

A meglévő épületek felújítása mellett kialakítanak egy 120 személyes előadótermet látványkonyhával felszerelve, 7 tanműhelyt és egy iskolai étkezést is biztosító éttermet, valamint sportpályákat is.

 

Forrás: MTI

Kép: BKSZC


Érdekes lehet számodra

Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók
Megkezdődött a Szakma Sztár borítókép
Megkezdődött a Szakma Sztár

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

# Rendezvények
Tanműhelyfejlesztés Egerben borítókép
Tanműhelyfejlesztés Egerben

Bemutatták az egri technikum alternatív járműhajtási oktatólaborját

# Tájékoztatók