Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    # Fejlesztések

    3/28/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Megújultak a zuglói faipari technikum tanműhelyei

Az átadón egy új ösztöndíjprogramot is bejelentettek

Elindult az Apáczai ösztöndíjprogram a szakképzésben jól tanuló, hátrányos helyzetű diákok támogatására 3 milliárd forint keretösszeggel - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskolában.

Az intézményben hétfőn kezdődött az EuroSkills 2023 bútorasztalos előválogató verseny, ahol ünnepélyesen átadták az iskola új tanműhelyét és tanteremét is.

Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy az Apáczai ösztöndíjprogramban támogatott diákok nemcsak ösztöndíjat kapnak, hanem mentorokat is biztosítanak számukra.

Az ITM helyettes államtitkára hangsúlyozta: a szakképzésfejlesztésben a tartalom és módszertan megújításával, a humánerőforrás fejlesztésével, a tanulók támogatásával azt kívánják elérni, hogy a magyar szakképzés minőségi és minél vonzóbb legyen. Szólt arról is, hogy a magyar szakképzésben két éve már működik az általános szakképzési ösztöndíjprogram. Ennek új elemeként indult az Apáczai ösztöndíjprogram, amely nemcsak a jól tanuló hátrányos helyzetű diákok támogatására, hanem a tehetséggondozásban résztvevő oktatók munkájának elismerésére is lehetőséget ad.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a szakképzésfejlesztésben elindított folyamatok folyamatosan beérnek, példaként említette, hogy épülnek és megújulnak a szakma elsajátításához megfelelő környezetet adó tanműhelyek. A megújult szakképzés biztosítani tudja a magyar gazdaság fejlődéséhez szükséges képzett, jó munkaerőt - tette hozzá.

Az EuroSkills 2023 bútorasztalos előválogató verseny indulásával kapcsolatban Pölöskei Gáborné rámutatott arra, hogy a szakmák nemzetközi megmérettetése nemcsak a versenyzők egyéni tudását, hanem a magyar szakképzés eredményét is mutatja, és hozzátette, hogy a fiatal magyar szakemberek jó eredményeket érnek el ezeken a versenyeken.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és szakképzési ügyekért felelős alelnöke kiemelte: a szakképző helyek és a vállalatok együttműködése fontos a versenyképes, megfelelően képzett munkaerőhöz.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI


Érdekes lehet számodra

Kinevezték az ÁKT elnököket borítókép
Kinevezték az ÁKT elnököket

A megbízóleveleket Palkovics Lászlótól vehették át az ITM-ben

# Tájékoztatók
Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten borítókép
Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten

A COVID-19 világjárvány miatti egy év kihagyás után idén májusban ismét megrendezésre került a szakmai készségek európai ünnepe. A 27 ország által szervezett több mint 800 élő, virtuális, valamint hibrid rendezvényen több mint 300 000 fő vett részt.

# Tájékoztatók
A digitális átállás támogatására irányuló magyarországi szakképzési fejlesztések borítókép
A digitális átállás támogatására irányuló magyarországi szakképzési fejlesztések

„Hungary: supporting digital transition of VET” címmel az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) publikálta a ReferNet projekt keretében készített nemzeti hírt a szakképzési fejlesztések útján történő digitális átállás támogatásáról.

# Fejlesztések