Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    3/6/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Minden magyar érettségi azonos értékű

A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

Az érettségi vizsgák 1998 óta egységes szabályozás szerint és azonos követelményekkel kerülnek megszervezésre és lebonyolításra minden középiskolában. A négy kötelező érettségi vizsgatárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) tartalma, vizsgaidőpontja és értékelése azonos, függetlenül attól, hogy a tanulók az érettségi vizsgájukat Magyarország melyik településén és melyik középiskolájában teszik. Az ötödik választott kötelező vizsgatárgy (ill. szakképzésben szakmai vizsga) tartalma, értékelése szintén azonos, vizsganapjaik országosan egységesen kerülnek meghatározásra.

A technikumban megszerzett érettségi előnyt jelenthet a felsőfokú felvételin is. Ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és a diákok tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit. Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető. A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban.  

Az új szabályozás értelmében a szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van, megkönnyítve ezzel az egyetemre való bejutást. A két éve indult okleveles technikusképzés előnye pedig, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányokba akár 30 kreditpont is beszámítható.

Összességében tehát 25 éve nincs semmilyen lényegi különbség a gimnáziumi és a szakképző intézményi érettségi vizsga között, az 1998 után bármely oktatási intézményben letett érettségi vizsgák, az azonos követelményeik és a vonatkozó jogszabályi előírások alapján is azonos értékűek.

 

Forrás: KIM

Képillusztráció: Shutterstock 

 


Érdekes lehet számodra

Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók
Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap borítókép
Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap

Szükséges alapkészségek a Fa-és bútoripari szakemberré váláshoz

# Tájékoztatók
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók