Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  12/13/2022


  6 perc olvasási idő


  Címkék

Miniszter fogadta a bajnokokat

A WorldSkills 2022 magyar érmesei miniszteri elismeréseket vehettek át

Magyarországnak szüksége van a szakképzésben tanulók tehetségére, ők lesznek a jövő példaképei és a gazdaság tartóoszlopai – mondta a kulturális és innovációs miniszter hétfőn Budapesten, a WorldSkills 2022 szakképzési világverseny magyar csapatának díjátadóján.

Csák János hangsúlyozta, hogy a szakképzés az egész világon fontos kérdés, hiszen a fejlődéshez rengeteg jó szakember kell mindenütt. A fiatal magyar szakemberek sikeréhez a képzési rendszer korszerűsítése éppúgy hozzájárult, mint a szülői segítség, valamint a tanárok támogatása, akár a munkaidejükön túl is – tette hozzá.

 

A miniszter Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkárral együtt adta át az elismeréseket a nyerteseknek. Az idei megmérettetésen nyújtott teljesítményéért Magyarországról 17 diák kapott elismerést. A tárcavezető szerint a Worldskills 2022 versenyen elért eredmények azt is bizonyítják, hogy a diákok és a felkészítőik rendelkeznek azzal az alkotókészséggel, ami a sikerhez kell. Az életben szükségük lesz arra is, hogy megőrizzék a kíváncsiságukat, hiszen problémákat csak ennek birtokában lehet megoldani, és hogy játékossággal álljanak hozzá a kihívásokhoz, hiszen így sokkal könnyebb kockázatot vállalni. Csák János kiemelte az együttműködés jelentőségét is, ugyanis mind szakmán belül, mind szakmák között ez az eredményesség kulcsa.

 

Csák János üdvözölte, hogy Magyarország a 46. alkalommal megrendezett WorldSkills ranglistáján a 35. helyről a 12. helyre lépett elő és a 27 magyar versenyző többsége elismerést szerzett az idei megmérettetésen. A részvétel ugyanakkor nem csak az eredmények miatt fontos, hanem mert a világ más részeiről érkezett szakemberekkel találkozva azt is lehet látni, mit érdemes tőlük elsajátítani, milyen példákat érdemes követniük a fiatal magyar szakembereknek – tette hozzá.

 

Ezüstérmet a magyar tanulók két szakmában nyertek, víz-gáz- és fűtésszerelésben Offner Márton a Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikumból, webfejlesztésben Sisák Botond Bendegúz a Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. A kertépítők csapatversenyében Bokor Péter és Hutter Péter a Kisalföldi ASZC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai bronzérmet szereztek.

 

Kiválósági érmet kaptak:

 • ápolás és gondozás szakmában az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolából Pál Blanka,
 • autószerelő szakmában a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégiumból Ölbei Zsolt László,
 • bútorasztalos szakmában a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból Sajtos Dániel,
 • épületasztalos szakmában a BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző iskolából Nagy Dániel,
 • festő és díszítőfestő szakmában a BMSZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskolából Czimmer Bálint,
 • fodrász szakmában a Soproni SZC Handler Nándor Technikumból Perge Zsolt,
 • grafikus szakmában a BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumból Uszkó Dorka Csenge,
 • informatikai rendszerüzemeltető szakmában a VSZC Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnáziumból Bóné Áron Zoltán,
 • szépségápoló szakmában a BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikumból Darabos Lili,
 • szoftverfejesztő szakmában a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumból Lakos Bence,
 • villanyszerelő szakmában a ZSZC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból Szabó Bence.

 

A mechatronika csapatversenyében Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium két tanulója, Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton nyert kiválósági érmet.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: KIM


Érdekes lehet számodra

Képzési és Kimeneti Követelmények borítókép
Képzési és Kimeneti Követelmények

Technikai módosítások

# Tájékoztatók
Egyedül nem megy! borítókép
Egyedül nem megy!

Harmadik Fa- és bútoripari szakmai nap

# Tájékoztatók
Schrack technik a fiatalokért borítókép
Schrack technik a fiatalokért

Ingyenes szakmai programok az Elektronika és elektrotechnika ágazatban tanulóknak, oktatóiknak.

# Tájékoztatók