Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Fejlesztések

  7/8/2021


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  oktatás
  diák
  fejlődés
  képzés

Műhelyiskolai csarnok épül Kazincbarcikán

A fejlesztés a lemorzsolódás csökkentését célzó pilot program részeként valósul meg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Szalézi Intézmény Fenntartó stratégiai megállapodása alapján indult „Tedd képessé – Don Bosco Szakképzés-fejlesztési Mintaprogram” célja a lemorzsolódással veszélyeztetett, tizenhat éven felüli fiatalok képzésben tartása, illetve a szakképzésbe való visszavezetése. A kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium eddig öt részszakmára (Lakástextil-készítő, Csőhálózat-szerelő, Fémipari gyártás előkészítő, Falazó kőműves, Szobafestő) indított műhelyiskolai képzést. A képzésbe jelentkezőket orientációs foglalkozások ismertetik meg a műhelyiskolában választható képzésekkel.

 

A program megvalósítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint egymilliárd forint összegű támogatást biztosított.

 

A műhelyiskolai csarnok bokrétaünnepére július 8-án került sor Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára és Demeter Zoltán, Kazincbarcika és térsége országgyűlési képviselője részvételével.

 

A műhelyiskolai képzés a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésüket, a munka világába történő beilleszkedésüket segíti azáltal, hogy rugalmas keretek között teszi lehetővé számukra versenyképes képzettség megszerzését. A műhelyiskolában a képzésben részt vevők oktatása nem iskolai, tantermi keretek között, hanem gyakorlati helyszínen zajlik, egy mester és egy pedagógiai mentor által támogatva. A képzést elvégzők az egyéni haladás ütemétől függően hat-huszonnégy hónap alatt részszakmát szerezhetnek. 

 

A műhelyiskolai képzést folytató szakképzési centrumok folyamatosan bővülő listájáról az IKK honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Forrás: ITM

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

BankCode 2022 borítókép
BankCode 2022

Újabb lehetőség a diákok pénzügyi tudásának összemérésére

# Felhívások
Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny második fordulója borítókép
Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny második fordulója

Jelentős volt az érdeklődés, a válogató fordulóban 77 színvonalas pályamunka érkezett be, a szakmai zsűri értékelése után 34 csapat jutott a versenybe.

# Tájékoztatók
Megújul Miskolc legnagyobb középiskolája borítókép
Megújul Miskolc legnagyobb középiskolája

Az alapkőletétellel hétfőn megkezdődött a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikum komplex infrastrukturális fejlesztése.

# Tájékoztatók