Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  2/24/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  bér
  diák
  átalakítás
  duális
  tanműhely

Munkabért is kaphatnak a tanulók

Vállalati környezetben valósul meg a jövő szakirányú oktatása

Az új szakképzési rendszerben nem válik külön az elméleti és a gyakorlati képzés, mert a tanuló szakmai vizsgára való felkészítéséért a duális képzőhely a szakképző intézménnyel közösen felel – ismertette az új szakképzési törvényben rögzített elvet Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár Székesfehérváron.  

A középiskolákból a munkaerőpiacra kikerült álláskeresők sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy a vállalatok fiatal, ugyanakkor szakmai tapasztalattal már rendelkező munkavállalókat keresnek. A duális képzésben a tanulók már tanulmányaik során 2-3 éves munkatapasztalatot szereznek, amellyel nőnek elhelyezkedési esélyeik is. Az igazán jól teljesítő diákok szinte biztos álláslehetőségre számíthatnak annál a cégnél, ahol szakirányú tanulmányaikat folytatták.

Az ágazati alapoktatást követően a vállalat a tanuló szakirányú oktatását részben vagy akár teljes mértékben vállalhatja duális képzés formájában. Utóbbi esetben a gyakorlati és az elméleti ismeretek elsajátítása is céges környezetben történik, és csak a közismereti oktatás zajlik a szakképző intézmény falai között. Ha a tanuló szakirányú oktatása vállalatnál történik, teljesítményét, előmenetelét a képzőhely az oktatóval közösen értékeli és minősíti. A duális képzésben részt vevő tanulók munkabérre lesznek jogosultak, amelynek összege a mindenkori minimálbér legalább hatvan százaléka, de a tanulmányok előrehaladtával elérheti annak száz százalékát is. Fontos újdonság, hogy a partnerek már a diákok kiválasztásában is közreműködhetnek. A vállalatok a tanulókkal munkaszerződést kötnek, amely meghatározza a munkabérük mértékét is. A megállapodás megkötésekor figyelembe kell venni a tanuló szakmai felkészültségét és tanulmányi eredményeit egyaránt.

A duális képzésben részt vevő diákok közreműködnek a vállalati projektekben, megismerik az alkalmazott technológiákat, és az így megszerzett gyakorlati ismereteket az elméleti tudás számonkérésében is kamatoztathatják. A duális képzés ugyanakkor kifizetődő a vállalatok számára is, hiszen így megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező munkaerőhöz juthatnak.

A szakirányú oktatás természetesen továbbra is teljesíthető lesz iskolai tanműhelyben is, ha a tanuló részére a duális képzésben való részvétel nem biztosítható.

A változások elsőként a tanulmányaikat 2020. szeptemberében megkezdőket érintik és felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre.

Kép: Shutterstock

 


Érdekes lehet számodra

Nagy érdeklődés övezi az innovációs versenyt borítókép
Nagy érdeklődés övezi az innovációs versenyt

Rekord számú pályázat érkezett a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára

# Tájékoztatók
A béremelések folytatódnak borítókép
A béremelések folytatódnak

KIM: további béremelésekre számíthatnak a szakképzésben dolgozók

# Tájékoztatók
Országos logisztikai versenyt rendeztek szakképzési centrumok részvételével borítókép
Országos logisztikai versenyt rendeztek szakképzési centrumok részvételével

A váci Piarista Kilátó Központ adott helyszínt annak az országos logisztikai versenynek, ahol szakképzésben tanuló diákok mérhették össze játékos formában tudásukat. A döntőbe nyolc régió 24 középiskolás diákja jutott, a győztes egy budapesti intézmény tanulója lett.

# Tájékoztatók