Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    3/8/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

OECD jelentés

Gyakorlatorientáltabb a magyar szakképzés az OECD átlaghoz képest.

A most megjelent országjelentés elismerően szól a megújult magyar szakképzési rendszerről, kiemeli a gyakorlatorientáltságot és a képzéseket követő gyors elhelyezkedési rátát.

Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-es jelentése Magyarország gazdaságáról. Az országtanulmány elismeri, hogy a korábbi, szakképzésre vonatkozó ajánlással kapcsolatban előrelépés történt. A 2021-es ajánlás lényege az volt, hogy a szakképző intézmények finanszírozását Magyarország kösse közvetlenül össze a duális képzéssel, és csak abban az esetben indítson bármely szakképzést, amennyiben a tanuló munka alapú tanulási, azaz duális képzőhelynél szakképzési munkaszerződéssel rendelkezik. Az OECD idei jelentése kiemelte, a duális szakképzésben a vállalatok iskolaként működnek és finanszírozást a szakképzési munkaszerződéses tanulók után kapnak.

Az anyag elismerően mutatja be, hogy a szakképzésben tanulók rendkívül magas aránya – és ez szignifikánsan magasabb, mint a 45 százalékos OECD-átlag – vesz részt duális, munka alapú tanulásban. Kiemeli továbbá, hogy a felső középfokú szakképzésben végzettek foglalkoztatási rátája kiemelkedően magas, magasabb, mint az általános felső középfokon, azaz gimnáziumokban végzetteké. Az országtanulmány ajánlásként fogalmazza meg, hogy a szakképzési programok a jelenleginél szélesebb körből biztosítson továbblépést a felsőoktatásba. A kormány intézkedései ezzel teljes összhangban vannak, a bevezetett okleveles technikusképzés és az előzetes hallgatói jogviszony is mind ezt szolgálják.

Az OECD célja a tagállamok sikeres szakpolitikáinak támogatása a legjobb gyakorlatok összegyűjtésével, rendszeres előrejelzések, statisztikák, elemzések készítésével és publikálásával. A szervezet minden tagállamáról rendszeresen készít gazdasági országtanulmányt, amely átfogó, objektív képet kíván adni a gazdasági és strukturális folyamatokról, egyúttal nem kötelező érvényű ajánlásokat fogalmaz meg a gazdaságpolitikákat illetően.

 

Forrás: KIM

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Apáczai ösztöndíj pályázat 2024. január 11-től borítókép
Apáczai ösztöndíj pályázat 2024. január 11-től

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a GINOP Plusz-5.3.1-23-2023-00001 kiemelt projekt keretében ismét meghirdeti az „Apáczai ösztöndíjprogram” pályázatát a 2023/2024. tanév II. félévére.

# Tájékoztatók
Esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás borítókép
Esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás

Közös szakmai napot tartott az IKK Zrt. és a Piarista Kilátó Központ

# Tájékoztatók
Hol a MI helyünk? borítókép
Hol a MI helyünk?

Webináriumsorozatunk folytatódik

# Tájékoztatók