Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Rendezvények

    10/15/2024


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

Meghirdették a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

A Magyar Innovációs Szövetség és a Nemzeti Innovációs Ügynökség meghirdette a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát a Magyar Természettudományi Múzeumban. A pályázati kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen több mint ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, valamint a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek. A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével valósul meg – áll a Magyar Innovációs Szövetség közleményében.

A 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián 14 és 19 év közötti kreatív fiatalok vehetnek részt saját projekttel, akár Magyarországról, akár a határon túlról. A versenyre 2024. december 2-ig lehet jelentkezni egy legfeljebb kétoldalas vázlattal, amelyben egy természettudományos, matematikai vagy környezetvédelmi ötletet, illetve megoldandó feladatot mutatnak be. Az első fordulóból továbbjutóknak 2025. április 7-ig kell elkészíteniük a projekt részletes kidolgozását. A zsűri az értékelésnél figyelembe veszi a téma megközelítésének eredetiségét, a kidolgozás alaposságát, tudományos értékét, az önálló munka minőségét, az írásos anyagot, valamint a műszaki alkotás vagy modell színvonalát és az eredmények világos bemutatását. 

Az olimpia ünnepélyes megnyitóján Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke és a Szervezőbizottság vezetője tartotta meg bevezető beszédét, amelyben hivatalosan is elindította a 2024-25. évi versenyt. Hangsúlyozta, hogy a KIM javaslata és kiemelt támogatása révén a versenyt jelentősen kibővítették, és az előző évekhez képest sokkal több pályázóra számítanak. Ezt követően Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára és a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója beszélt a pályázat fontosságáról, kiemelve a minisztérium és a NIÜ támogatását. Végül Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese a középiskolai oktatás szerepéről és annak jelentőségéről osztotta meg gondolatait.

A 2024-25. évre meghirdetett OTIO első három helyezettje 200-500 ezer forint közötti, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 forint jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal is. Az első három helyezett a felvételi eljárás során plusz pontban részesül a legtöbb egyetemen. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola akár 1 millió forint támogatásban, a legeredményesebb tanárok akár 800 ezer forint egyszeri elismerésben részesülnek. Továbbá az első három helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mivel a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, többek között a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. A verseny részletes felhívása az innovacio.hu valamint az otio.hu portálon olvasható.

 

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Fotó: Magyar Innovációs Szövetség


Érdekes lehet számodra

Miniszteri elismerések  borítókép
Miniszteri elismerések

Szakképzésben dolgozók részesültek rangos elismerésben

# Elismerések
Új államtitkár felel a szakképzésért borítókép
Új államtitkár felel a szakképzésért

Varga-Bajusz Veronika július elsejétől tölti be a posztot.

# Tájékoztatók
Könyvtári kihívás borítókép
Könyvtári kihívás

Fiatalokat célzó országos könyvtári programot hirdet a KIM az olvasás népszerűsítésére

# Felhívások