Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/1/2024


    9 perc olvasási idő


    Címkék

Országszerte elindultak a pályaválasztási események

A szakképzés népszerűsítése, a pályaválasztás támogatása érdekében országszerte különböző eseményekkel segítik a diákokat és pedagógusokat.

Nyíregyházán megrendezésre került a II. SzakMAfeszt pályaválasztási rendezvény, Tolna vármegyében sikeresen zárult a Szakképzési Centrum roadshowjának első állomása, továbbá a Váci Szakképzési Centrumban pályaorientációs továbbképzésen vehettek részt a pedagógusok.

II. SzakMAfeszt 

Szeptember 18-án került megrendezésre a II. SzakMAfeszt Nyíregyháza belvárosában, ahol a Nyíregyházi Szakképzési Centrum bemutatta szakmakínálatát.  A szakmai bemutatók mellett játékos és izgalmas feladatokkal várták az érdeklődőket. A sokrétű programkínálatban egészen óvodás kortól felnőtt korig mindenki megtalálta a számára megfelelőt. Az esemény kiemelt célja volt, hogy a látogatók minél több szakmát megismerhessenek. Lehetőség nyílt arra, hogy idén online is követhessék az eseményeket azok, akik Nyíregyházától távolabbi településeken élnek. A város számára a rendezvény sokat jelent, hiszen a fiatalok így a helyi lehetőségeiket is megismerhetik.

 

Pályaválasztási Roadshow Tolna megyében

Szeptember 26-án elindult a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumhoz tartozó nyolc iskola Pályaválasztási Roadshow-ja. Az immár második alkalommal megrendezett, hat várost érintő pályaorientációt segítő kitelepülés-sorozat első állomása Tamási volt, ahol Porga Ferenc, a város polgármestere is köszöntötte a megjelenteket.  Az iskolák idén is a pályaválasztást segítő játékokkal, kipróbálható eszközökkel és saját készítésű finomságokkal készültek az alkalomra. Kitett magáért a házigazda, a Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium is, amelynek kitelepülésénél a Turizmus-vendéglátás, a Kereskedelem, az Informatika és távközlés, a Gépészet, az Építőipar ágazat is bemutatkozott. Lehetett többek között ételeket, italokat kóstolni, bolti mérlegen mérni, árazni, robotkarral kockát pakolni, szimulátorral hegeszteni, fémet kalapálni, mázolni, építeni, vályogtéglát készíteni. Ezen felül a többi iskola pavilonjainál a városból és a környező településekről érkezett általános iskolások készíthettek például fém kulcstartót, airsoft és lézerfegyverekkel ismerkedhettek, robotokkal játszhattak, gyakorolhatták a létrasétát és a flóderezést, kipróbálhatták a diákok fejlesztette játékszoftvert, és még hosszan sorolhatnánk. Mindeközben tanulóktól és oktatóktól is tájékozódhattak a szakképzésről.

A sorozat következő állomása Paks lesz, ahol október 4-én 10 és 13 óra között lehet majd közelebbről megismerni a Centrumhoz tartozó iskolákat, oktatott szakmákat. Ezt követően még Bonyhádon, Szekszárdon, Dombóváron és Dunaföldváron állomásozik majd a Roadshow. 

 

Váci Szakképzési Centrum pályaorientációs továbbképzése

A Váci Szakképzési Centrum pályaorientációs stratégiájának központi eleme, hogy az általános iskolában tanító tanárok megfelelő információhoz jussanak a szakképzési rendszerről és lehetőségeiről. Ennek érdekében 2022 óta elérhető az Oktatói Továbbképzési Rendszerben egy 30 órás továbbképzés, ahol egyedi gyakorlatokkal és általános elméleti ismeretek révén segítik a pedagógusokat. 

A továbbképzés alapját az Iránytű program adja, amely már több pályázaton is elismerésben, különdíjban részesült.

Céljuk, hogy az általános iskolákban létrejöjjön egy olyan hálózatos rendszer az osztályfőnökök, igazgatók részvételével, amelynek tagjai gyakorlatias és naprakész ismeretekkel tudják támogatni a diákokat és szüleiket a szakképzésben rejlő továbbtanulási potenciálról.

2024. augusztus 28-29-én már negyedik alkalommal tartották meg a Váci Szakképzési Centrumban a pályaorientációs továbbképzést az általános iskolai pedagógusok részére. A gyakorlatorientált képzésen 17 fő vett részt a Váci- és a Dunakeszi Tankerületekhez tartozó iskolákból. Szeptember és október folyamán a résztvevők gyakorlatot teljesítenek és vizsgát tesznek, coach segítségével a háttérben, de önállóan tartják meg saját osztályaiknak azt a programot, amelyet elsajátítottak a két nap alatt.

 

A képzés tartalma és céljai:                                                       

  • Iránytű program elsajátítása
  • Tréning és Workshop módszertan megismerése, gyakorlása
  • Pályaorientációs feladatok, gyakorlatok elméleti hátterének bemutatása
  • Egyéni, kiscsoportos és teljes csoport munka különbségeinek megtapasztalása a pályaorientációs munkában
  • Figyelemfelkeltő és -megtartó, illetve a témára ráhangoló és megerősítő játékos tréninggyakorlatok és jégtörők bemutatása, kipróbálása
  • Váci SZC pályaorientációs portálján keresztül kérdőívek használatának és elemzésének bemutatása
  • Aktuális tájékoztatás a szakképzés megváltozott rendszeréről
  • Teljes módszertani tananyag átadása

 

A képzés sikerét mutatják a résztvevői visszajelzések és értékelések: 

  • „Sok új információval gazdagodtam, jól hasznosítható anyagokat kaptam.”
  • „A saját élményű gyakorlatok tetszettek a legjobban és hogy kipróbálhattuk a gyerekeknek szánt feladatokat.”
  • „Kreatív játékos gyakorlatokat, ötleteket kaptam”
  • „Meglepőek volt számomra a szakképzés sokrétű lehetőségei.”
  • „Új ismeret volt számomra a szakképzési rendszer átalakítása és jelenlegi struktúrája.”

 

A 17 fő résztvevő egy 1-től 10-ig terjedő skálán a képzést 9,8 átlagra értékelte.

 

 

 

A további pályaválasztási kiállítások dátumai és helyszínei ide kattintva érhetőek el.

 

Forrás: Váci Szakképzési Centrum/Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum/Nyíregyházi Szakképzési Centrum/NSZFH

Kép: Váci Szakképzési Centrum/Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum/Nyíregyházi Szakképzési Centrum

 

 


Érdekes lehet számodra

Ingyenes KRESZ borítókép
Ingyenes KRESZ

Elindult a végzős középiskolások számára a jogosítványszerzés ingyenes elméleti tanfolyama

# Tájékoztatók
Pályaorientációs tábor a Váci Szakképzési Centrumban borítókép
Pályaorientációs tábor a Váci Szakképzési Centrumban

Idén, július első hetében rendeztük meg negyedik alkalommal a Váci Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében a nyári napközis Pályaorientációs tábort.

# Rendezvények
WorldSkills  borítókép
WorldSkills

Hatalmas magyar siker a szakmák olimpiáján!

# Rendezvények