Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    5/9/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

PIAAC

Budapesten ülésezett az OECD programjának Irányítótestülete

Az OECD PIAAC programjának harmincadik Irányítótestületi ülése sikeresen lezajlott Budapesten április 25-26. között. Az eseményt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), a Pénzügyminisztérium (PM) és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) közösen szervezte.

A kétnapos megbeszélésen több mint 70 ország képviselője vett részt, akik az OECD-vel együtt vitatták meg a PIAAC program második ciklusának jelenleg folyamatban lévő adatfelvételi helyzetét, az eredmények közzétételével kapcsolatos kérdéseket, valamint alternatív adatfelvételi módszertani kérdéseket. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy bár hibrid formában valósult meg, 40 ország képviselői személyesen vettek részt a találkozón.

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) a munkaképes korú felnőtt lakosság (16-65 évesek) legfontosabb kognitív készségeinek nemzetközi, reprezentatív felmérését végzi, amely során olyan területeket vizsgálnak, mint az olvasás-szövegértés, a számolás és a problémamegoldás. A felméréshez részletes adatfelvétel is tartozik a kérdezettek társadalmi-kulturális és munkaerőpiaci jellemzőiről. Az eredmények értékes adatokat nyújtanak a szakpolitikai döntéshozóknak, mind az oktatás és képzés, mind pedig a foglalkoztatáspolitika terén.

Magyarország büszkén vesz részt a PIAAC programban 2014 óta, és aktív szerepet vállal a nemzetközi felmérésben.

Az Irányítótestületi ülés eredményeként a résztvevő országok továbbra is erősítik együttműködésüket az OECD-vel a felnőttkori kompetenciák nemzetközi mérésében, hozzájárulva ezzel a szakpolitikai döntések megalapozásához a globális oktatás, képzés és foglalkoztatás területén.

 

Forrás: KIM

Fotó: KIM


Érdekes lehet számodra

Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók
Hivatalos a béremelés borítókép
Hivatalos a béremelés

Megjelent a 32,2 százalékos béremelést rögzítő kormányhatározat

# Tájékoztatók
Iskolafejlesztések kezdődnek borítókép
Iskolafejlesztések kezdődnek

Harmincegy szakképző intézmény újulhat meg, vagy bővülhet új eszközökkel

# Tájékoztatók