Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    5/9/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

PIAAC

Budapesten ülésezett az OECD programjának Irányítótestülete

Az OECD PIAAC programjának harmincadik Irányítótestületi ülése sikeresen lezajlott Budapesten április 25-26. között. Az eseményt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), a Pénzügyminisztérium (PM) és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) közösen szervezte.

A kétnapos megbeszélésen több mint 70 ország képviselője vett részt, akik az OECD-vel együtt vitatták meg a PIAAC program második ciklusának jelenleg folyamatban lévő adatfelvételi helyzetét, az eredmények közzétételével kapcsolatos kérdéseket, valamint alternatív adatfelvételi módszertani kérdéseket. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy bár hibrid formában valósult meg, 40 ország képviselői személyesen vettek részt a találkozón.

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) a munkaképes korú felnőtt lakosság (16-65 évesek) legfontosabb kognitív készségeinek nemzetközi, reprezentatív felmérését végzi, amely során olyan területeket vizsgálnak, mint az olvasás-szövegértés, a számolás és a problémamegoldás. A felméréshez részletes adatfelvétel is tartozik a kérdezettek társadalmi-kulturális és munkaerőpiaci jellemzőiről. Az eredmények értékes adatokat nyújtanak a szakpolitikai döntéshozóknak, mind az oktatás és képzés, mind pedig a foglalkoztatáspolitika terén.

Magyarország büszkén vesz részt a PIAAC programban 2014 óta, és aktív szerepet vállal a nemzetközi felmérésben.

Az Irányítótestületi ülés eredményeként a résztvevő országok továbbra is erősítik együttműködésüket az OECD-vel a felnőttkori kompetenciák nemzetközi mérésében, hozzájárulva ezzel a szakpolitikai döntések megalapozásához a globális oktatás, képzés és foglalkoztatás területén.

 

Forrás: KIM

Fotó: KIM


Érdekes lehet számodra

Elkészült a vármegyék legjobb technikumainak listája (TOP3) borítókép
Elkészült a vármegyék legjobb technikumainak listája (TOP3)

Elkészült a Technikumi rangsor 2024 vármegyékre bontott listája

# Tájékoztatók
Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók