Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    11/29/2023


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Pölöskei Gáborné: a munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást

A munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást, a szakképzést, a diákokat olyan kompetenciákra és készségekre kell oktatni, amelyekkel a változó környezetben is meg tudják állni a helyüket - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

Pölöskei Gáborné a Svájci-Magyar Együttműködési Program végrehajtási megállapodásának hivatalos aláírása alkalmából beszélt a magyar szakképzés helyzetéről.
Elmondta, hogy a kormány - a svájci tapasztalatokat is felhasználva - 2019-ben fogadta el a Szakképzés 4.0 stratégiát, amelyet a 2020-2021-es tanévtől már alkalmaznak és folyamatosan fejlesztenek. Példaként említette, hogy 2021-ben megkezdődött az okleveles technikusképzés, amelyben összehangolták az egyetemek és a technikumok oktatási anyagát, megkönnyítve ezzel, hogy a diákok a technikusképzés után a felsőoktatásban tanuljanak tovább.
Szólt arról is, hogy fejlesztik a szakképzésben a minőségbiztosítás rendszerét, már bevezették az oktatók teljesítményértékelését és az iskolák belső értékelését, míg a külső értékelés kialakítása még tart. Az oktatók nyitottak a változásokra, és a gyerekek is érdeklődők a projektalapú oktatás iránt - emelte ki a helyettes államtitkár.
Felhívta a figyelmet a pályaorientáció fontosságára, értékelése szerint ezzel jelentősen csökkenthető a korai iskolaelhagyás. Kitért arra, hogy a hátrányos helyzetű csoportok számára mentorálási módszereket dolgoznak ki.
Ezekhez nyújt segítséget a most aláírt program - tette hozzá. Mint mondta, a 41 szakképzési centrum hálózatán keresztül, a szakképzés módszertani központjának, azaz az IKK Innovatív Képzéstámogató Központnak a közreműködésével a kifejlesztett programok széles körben el tudnak terjedni.
Jean-Francios Paroz, Svájc nagykövete az aláírási ceremónián szintén azt hangsúlyozta, hogy a program fő célkitűzése a szakmai pályaorientáció és a projektalapú tanulás előmozdítása a magyarországi szakképzésben.
A magas színvonalú szakképzés megfelel a gazdaság igényeinek, és így hozzájárul az ország fejlődéséhez - mondta a nagykövet. Hozzátette, hogy Svájc örömmel osztja meg a duális szakképzéssel kapcsolatos tapasztalatait.
Korponai Gergő, a nemzeti irányító hatóság helyettes vezetője arról beszélt, hogy a svájci hozzájárulás egyszerre szolgálja a társadalmi integrációt, az országon belüli esélyek kiegyenlítését, és a fiatalokat érintő munkanélküliség további csökkentését is. Jelezte, a magyar gazdaság fenntartható fejlődéséhez is hozzájárul a program.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

 


Érdekes lehet számodra

Minden magyar érettségi azonos értékű borítókép
Minden magyar érettségi azonos értékű

A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

# Tájékoztatók
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Három helyszín, 89 intézmény, 174 szakember borítókép
Három helyszín, 89 intézmény, 174 szakember

Műszaki ágazati szakmai napokat tartott az IKK Zrt. Miskolcon, Budapesten és Győrben

# Rendezvények