Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Tájékoztatók

  7/14/2021


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  pályaválasztás
  rendezvény
  diák

Pont Ott Parti

Két hét múlva hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási ponthatárokat

Százezernél több diák várja a felvételi ponthatárokat – írja a Magyar Nemzet. A lap becslése szerint a járvány miatti 2020-as visszaesés után ebben az évben ismét jelentősen emelkedett a felsőoktatásba készülő fiatalok száma, országosan 110 ezer felvételiző várja, hogy sikerül-e bejutnia a vágyott intézménybe. A hallgatói létszám emelkedése örvendetes, a magyar munkaerőpiac ráadásul az uniós átlagnál jelentősebben megbecsüli a diplomát. Megéri továbbtanulni, mesterdiplomával ugyanis kétszer annyit kereshetnek a pályakezdők, mintha nem jártak volna egyetemre. 

 

Július 22-én hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a hivatalos eredményváró rendezvényt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán tartják – közölte a napokban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Facebook-oldalán. Schanda Tamás bejegyzése szerint az idén a tavalyinál tizedével többen, mintegy 110 ezren várják a felsőoktatási felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatalát. A felsőoktatásban tanulók létszámának növelése fontos kormányzati célkitűzés, az Állami Számvevőszék áprilisban publikált jelentése szerint ráadásul hazánkban a munkaerőpiac az uniós átlagnál jelentősebben megbecsüli a diplomát. A magyar diplomások átlagbére 180 százaléka az országos átlagbérnek. Ez az arány nemcsak a visegrádi országokkal való összehasonlításban kimagasló, de jelentősen meghaladja az európai tagállamokat jellemző 151 százalékos átlagot. Igazán nagy előnyt a mesterdiploma jelent: az ötéves képzések után duplaannyit keresnek a fiatalok (212 százalék), mintha nem jártak volna egyetemre.

 

A lap emlékeztetett: tavaly a járvány miatt nem tartották meg a Pont ott partit, idén azonban ismét együtt izgulhatnak a leendő elsőévesek. Az érdeklődőket 15 órától koncertekkel és más programokkal várják, 20 órától pedig kivetítőn láthatók majd a ponthatárok. Belépni csak a koronavírus elleni védettség igazolásával lehet. A ponthatárok kihirdetését követően augusztus 5-ig mindenkinek elküldenek egy úgynevezett besorolási döntésről szóló határozatot, akinek pedig sehová nem sikerült bejutnia, pótfelvételi eljárásban próbálkozhat újra.

 

Forrás: Magyar Nemzet / IKK

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Intézményi modell - A gödi orientációs évfolyam módszertanát összefoglaló kötet jelent meg borítókép
Intézményi modell - A gödi orientációs évfolyam módszertanát összefoglaló kötet jelent meg

„Zöldellő életfának gyönyörű-szép ága – Orientációs évfolyam a magyar szakképzésben”

# Tájékoztatók
Szakképzési pont Miskolcon borítókép
Szakképzési pont Miskolcon

Képzési információs és élményközpont nyílt a belvárosban

# Fejlesztések