Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Tájékoztatók

  6/23/2020


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  követelmény
  szakképesítés
  szakma

Programkövetelmények nyilvántartása

A szakmai képzéshez kapcsolódó programkövetelmények folyamatosan bővülnek

A programkövetelmények nyilvántartásba vételével indulhatnak az új rendszer szakmai képzései, amelyek az iskolai szakmai oktatás mellett a szakképzés másik ágát alkotják.

Ez egy dinamikusan változó terület, ahol a szakmai képzéseket és a megszerezhető szakképesítések listáját nem határozza meg jogszabály. Az ágazati készségtanácsok javaslatát figyelembe véve ebben a körben lesz elérhető a korábbi OKJ-ban szerepelt, a Szakmajegyzéken meg nem jelenő szakképesítések egy része, továbbá egyéb, rövidebb idejű, az adott célterületre irányuló, illetve valamelyik szakképesítésre specializációként ráépülő képzések.

A szakmai oktatás és a szakmai képzés rendszere tehát egymásra épül, egymást kiegészíti, biztosítva ezzel az egész életen át tartó tanulás lehetőségét. Míg a szakmai oktatás a stabil, széles alapokat nyújtja, addig a szakmai képzések a gyors, rugalmas válaszok lehetőségét teremtik meg a változó gazdasági igényekre.

A szakmai képzés eredményes elvégzéséről a képzésben résztvevő tanúsítványt szerez, amely előfeltétele a képzőtől független, akkreditált vizsgaközpontban teljesíthető képesítő vizsgának. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerez.

A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítések kimeneti követelményeit tartalmazó, központilag kidolgozott programkövetelmények folyamatosan bővülő köre megtekinthető a link alatt elérhető szakképesítés oldalon.

Kép illusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Első a biztonság az újraindult szakképzésben borítókép

Első a biztonság az újraindult szakképzésben

Az ITM fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók.

# Tájékoztatók
Új tanszálloda épül borítókép

Új tanszálloda épül

Megkezdődik a tanszálloda építése az esztergomi Fürdő Szálló épületében

# Fejlesztések
Nyilvánosak a szakmai vizsgák szabályai borítókép

Nyilvánosak a szakmai vizsgák szabályai

Az intézmények biztosítanak maszkot a szakképzésben szakmai vizsgázóknak, vizsgáztatóknak.

# Koronavírus