Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    12/18/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Szakképzés és a zöld átállás – inspiráló gyakorlatok gyűjteménye

A környezeti szempontból fenntartható, körforgásos és klímasemleges gazdaságra való átállásnak jelentős társadalmi, gazdasági és foglalkoztatási hatásai vannak.

Az EU társadalmilag igazságos átalakulásához elengedhetetlen annak biztosítása, hogy minden polgár megszerezze az e változásokkal való megbirkózáshoz szükséges ismereteket, kompetenciákat, készségeket és attitűdöket. A szakképzés kulcsszerepet játszik abban, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak és a felnőtteknek a készségeik fejlesztéséhez, hogy karrierjükben és életükben boldogulni tudjanak. Az Európai Oktatási Térség szakképzéssel és a zöld átmenettel foglalkozó munkacsoportja szakmai tapasztalatcserét és szakértői támogatást nyújt az országoknak a szakképzésről szóló tanácsi ajánlás és az Osnabrücki Nyilatkozat elveinek és célkitűzéseinek megvalósításához. Megbízatásának részeként a munkacsoport összegyűjtötte az Európa-szerte alkalmazott inspiráló gyakorlatokat, amelyeket egy kompendiumban mutat be. 

A fenntarthatóságra nevelés és zöld készségek a szakképzésben témában elkészült európai kompendium egy magyarországi jó gyakorlatot is tartalmaz. Ez a Zöld Föld komplex fenntarthatósági pedagógiai program, amely egy új alapozó tantárgyat vezet be a szakképzésbe a 9. és 10. osztályosok számára. A tantervhez tanárképző tanfolyam, tanulási segédanyagok és módszertani kézikönyv is kidolgozásra kerül a tanárok számára. A tervek szerint a módszertan olyan modellt nyújt, amelyet a tanulók és a tanárok fenntarthatósággal kapcsolatos attitűdjeire gyakorolt hatásokra vonatkozó kutatásokat követően más visegrádi országokban is adaptálni és alkalmazni lehet majd.

A kiadvány itt érhető el.

 

Forrás: Európai Bizottság, Foglalkoztatás, Szociális ügyek és Társadalmi befogadás

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Megújul a váci Király Endre Technikum borítókép
Megújul a váci Király Endre Technikum

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület.

# Tájékoztatók
Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap borítókép
Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap

Szükséges alapkészségek a Fa-és bútoripari szakemberré váláshoz

# Tájékoztatók