Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    12/18/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Szakképzés és a zöld átállás – inspiráló gyakorlatok gyűjteménye

A környezeti szempontból fenntartható, körforgásos és klímasemleges gazdaságra való átállásnak jelentős társadalmi, gazdasági és foglalkoztatási hatásai vannak.

Az EU társadalmilag igazságos átalakulásához elengedhetetlen annak biztosítása, hogy minden polgár megszerezze az e változásokkal való megbirkózáshoz szükséges ismereteket, kompetenciákat, készségeket és attitűdöket. A szakképzés kulcsszerepet játszik abban, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak és a felnőtteknek a készségeik fejlesztéséhez, hogy karrierjükben és életükben boldogulni tudjanak. Az Európai Oktatási Térség szakképzéssel és a zöld átmenettel foglalkozó munkacsoportja szakmai tapasztalatcserét és szakértői támogatást nyújt az országoknak a szakképzésről szóló tanácsi ajánlás és az Osnabrücki Nyilatkozat elveinek és célkitűzéseinek megvalósításához. Megbízatásának részeként a munkacsoport összegyűjtötte az Európa-szerte alkalmazott inspiráló gyakorlatokat, amelyeket egy kompendiumban mutat be. 

A fenntarthatóságra nevelés és zöld készségek a szakképzésben témában elkészült európai kompendium egy magyarországi jó gyakorlatot is tartalmaz. Ez a Zöld Föld komplex fenntarthatósági pedagógiai program, amely egy új alapozó tantárgyat vezet be a szakképzésbe a 9. és 10. osztályosok számára. A tantervhez tanárképző tanfolyam, tanulási segédanyagok és módszertani kézikönyv is kidolgozásra kerül a tanárok számára. A tervek szerint a módszertan olyan modellt nyújt, amelyet a tanulók és a tanárok fenntarthatósággal kapcsolatos attitűdjeire gyakorolt hatásokra vonatkozó kutatásokat követően más visegrádi országokban is adaptálni és alkalmazni lehet majd.

A kiadvány itt érhető el.

 

Forrás: Európai Bizottság, Foglalkoztatás, Szociális ügyek és Társadalmi befogadás

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Tanműhelyfejlesztés Egerben borítókép
Tanműhelyfejlesztés Egerben

Bemutatták az egri technikum alternatív járműhajtási oktatólaborját

# Tájékoztatók
Startup vállalkozást alapítottak a zalaegerszegi Csányos diákok borítókép
Startup vállalkozást alapítottak a zalaegerszegi Csányos diákok

Az országban egyedülálló módon a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikum diákjai létrehozták az iskola első startup vállalkozását

Újabb kiemelt projektek indultak  borítókép
Újabb kiemelt projektek indultak

A 2021-27 Széchenyi Terv Plusz programon belül a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz keretében 2024-ben további 4 új kiemelt projekt indult a digitális kompetenciafejlesztés, a munkaerőpiaci esélyek javítása, az egész életen át tartó tanulás, a társadalmi mobilitás és integráció lehetőségeinek bővítésére.

# Projektek