Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    7/27/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Tanév rendje

A szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a jövőben a tanévek.

A 2023/2024. évi tanévtől kezdődően a szakképzésben önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét. Az új rendszer bevezetését többek között olyan szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés. 
 

A szakképzési törvény 2023 tavaszi módosítása megteremtette annak jogalapját, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét. A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével. Az új rendszer bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják.
 

Legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe. Továbbá vannak olyan sajátos, a szakképzés egészét érintő események, specialitások, oktatásszervezési lehetőségek és igények, amelyek egységes szabályozása miniszteri rendeleti szinten indokolt. A rendelet lehetőséget ad a 2023/2024. tanév kereteinek, szakaszainak, valamint a szünetek és vizsgaidőszakok időpontjainak rögzítésére. Mindez segítséget nyújt a szakképző intézményeknek a következő tanév megfelelő előkészítéséhez és lebonyolításához, a tanulóknak és a szülőknek a következő tanévre való megfelelő felkészüléshez és tervezéshez.
 

Az önálló szabályozás a szakképzési sajátosságok mellett a köznevelés rendszerével történő összhang érdekében megerősíti, hogy a felvétel és a beiratkozás, a 10. évfolyamos mérések, valamint az érettségi vizsga időszaka a szakképzésben és a köznevelésben továbbra is azonos, a köznevelési szabályozáshoz igazodó marad.

 

Forrás: KIM
Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Elismerés borítókép
Elismerés

A nemzeti ünnep alkalmával elismeréseket vehettek át a szakképzés legjobbjai

# Tájékoztatók
Oktatás ágazati tanév indító szakmai nap  borítókép
Oktatás ágazati tanév indító szakmai nap

A személyiségük a legfontosabb munkaeszközük

# Tájékoztatók
„Közös ügyünk az ápolás” borítókép
„Közös ügyünk az ápolás”

Egészségügyi szakmai versenyt rendeztek Szolnokon

# Tájékoztatók