Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    9/2/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    diák
    szakképzés
    technikum
    ösztöndíj

Tanévkezdés 2021/2022

Egyre népszerűbb a megújult szakképzési rendszer

Rendben elindult a második tanév a megújult szakképzési rendszerben, amely társadalmi presztízsének emelkedését jelzi, hogy a tavalyihoz képest 10 százalékkal több diák jelentkezett a szakképzésbe – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 

Pölöskei Gáborné kiemelte: a nyolcadik osztályt elvégzettek 60 százaléka a szakképzési rendszerben tanul tovább.

 

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a szakképzés tartalmában és módszertanában megújult, illetve elindították ennek megújítását. Új ösztöndíj-rendszert vezettek be, a tanulóknak általános ösztöndíj jár, majd a teljesítményüktől függően alakul az ösztöndíj összege, tanulmányaik végén pedig pályakezdési támogatást kapnak, ami teljesen újszerű. Az első ilyen támogatást augusztusban fizették ki, 186 millió forint összértékben – közölte.

 

Pölöskei Gáborné elmondta: ebben a tanévben indul először az okleveles technikus képzés, amit 16 egyetemmel közösen alakítottak ki, és 23 iskolát érint. Ebben a képzésben a tanulók úgy végeznek majd, hogy nemcsak technikus oklevelet és érettségit kapnak, hanem kreditpontokat is, tehát a jól tanulók esetében egyenes út vezet az egyetemre – fogalmazott.

 

Az újdonságok közül a helyettes államtitkár kiemelte a kreatív technikumot, ide három területen lehet jelentkezni, a hang- és filmtechnika, a nyomdaipar és ipari grafika, valamint a könnyűipar, divat, design területén. A túljelentkezés itt 30 százalékos volt – tette hozzá.

 

Pölöskei Gáborné jelezte azt is, hogy folyik a pedagógiai technikum előkészítése, ahol oktatói asszisztenseket képeznek majd magas gyakorlati óraszámban.

 

Forrás: MTI

Képillusztráció: mediaklikk.hu


Érdekes lehet számodra

Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Kreatív ágazati szakmai nap borítókép
Kreatív ágazati szakmai nap

A szakképzés legfiatalabb ágazatában is elindultak a szakmai rendezvények

# Tájékoztatók