Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    5/29/2024


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Tanműhelyfejlesztés Egerben

Bemutatták az egri technikum alternatív járműhajtási oktatólaborját

A normalitás tudáson és munkán, valamint ezek tiszteletén nyugszik, mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára hétfőn Egerben. Hankó Balázs a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma áprilisban átadott alternatív járműhajtási oktatólaborjának bemutatóján arról beszélt, hogy Egerről mindenkinek 1552 és a hős várvédők jutnak eszébe. "Hasonló időket élünk", mert Európa az abnormalitás irányába megy, és Egerben ma is megmutatható, hogy mi a normalitás - fogalmazott. A normalitás tudáson és munkán, valamint ezek tiszteletén és becsületén nyugszik éppúgy, mint az elmúlt évek során sikeresen megújított szakképzés, illetve felsőoktatás - hangoztatta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy Magyarország július 1-jétől, az uniós elnökséget átvéve ilyen modellt, azaz versenyképességi fordulatot kínál Európának. Magyarázata szerint ez az oktatásban egyet jelent a szakképzés és a felsőoktatás együttműködésével a térségi gazdasági szereplők érdekében. Így lesznek az országnak sikeres fiataljai, vállalkozásai, és így erősödik tovább a gazdaság - tette hozzá. „Ehhez azonban a normalitást is rendbe kell tenni Brüsszelben, mert amíg magyar fiatalokat és kutatókat kizárnak, addig ott nagy probléma van” - jegyezte meg az államtitkár.

Hankó Balázs rámutatott, hogy a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum érti és tudja, hogy a megújult szakképzésre olyan gyakorlati oktatást kell építeni, amely minden szükséges szakmai tudást és ismeretet biztosít. „Jók vagyunk ebben is, hiszen a magyar szakképzés a szakmák Európa-bajnokságán ezüstérmes lett” - emlékeztetett. Azért léphettünk a dobogóra, mert a szakképzés rendszere egyszerre biztosítja a megújult szakmákat és azt, amire a gazdaságnak szüksége van: nem véletlen, hogy Magyarország gyártási csúcstechnológiában a világ 5. legjobbja, mert a szakképzés és a felsőoktatás erre készíti fel a fiatalokat - fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az új egri alternatív járműhajtási oktatólabor egyúttal a felnőttoktatás kiemelt helyszíne is, miután helyi ipari és vállalati együttműködéssel készült el.

Hankó Balázs kitért arra is, hogy bár országosan 6 százalékkal kevesebben felvételiztek idén, de 3 százalékkal többen választották a technikusi képzést, ami jelzi: ez ma a vonzó képzési forma. Egerben ezzel párhuzamosan 10 százalékkal nőtt a szakképzési centrumba járók száma, amely mutatja, hogy a fiatalok szeretnének tudást és szakmát szerezni, mert ezek a későbbiekben sikert és előrelépést jelentenek számukra - közölte. A megújult felsőoktatással együtt Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is szintet lépett: bekerül a rangsorolásban résztvevő európai intézmények sorába és már tervezi műszaki képzések elindítását együttműködésben más egyetemekkel és a szakképzési centrummal - húzta alá. Egernek ezek után abban kell előre lépnie, hogy a város még intenzívebben tudja támogatni a felsőoktatást, a szakképzést és a helyi vállalkozásokat - jelentette ki Hankó Balázs, hangsúlyozva: erre a "magyar modell" itt is az együttműködés, amelynek letéteményese a városban Vágner Ákos, a kormánypártok polgármesterjelöltje, aki a helyi versenyképességi fordulat lehetőségét kínálja az egrieknek

 

Forrás/fotó: MTI

 


Érdekes lehet számodra

Megkezdődött a Szakma Sztár borítókép
Megkezdődött a Szakma Sztár

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

# Rendezvények
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók