Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    5/29/2024


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Tanműhelyfejlesztés Egerben

Bemutatták az egri technikum alternatív járműhajtási oktatólaborját

A normalitás tudáson és munkán, valamint ezek tiszteletén nyugszik, mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára hétfőn Egerben. Hankó Balázs a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma áprilisban átadott alternatív járműhajtási oktatólaborjának bemutatóján arról beszélt, hogy Egerről mindenkinek 1552 és a hős várvédők jutnak eszébe. "Hasonló időket élünk", mert Európa az abnormalitás irányába megy, és Egerben ma is megmutatható, hogy mi a normalitás - fogalmazott. A normalitás tudáson és munkán, valamint ezek tiszteletén és becsületén nyugszik éppúgy, mint az elmúlt évek során sikeresen megújított szakképzés, illetve felsőoktatás - hangoztatta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy Magyarország július 1-jétől, az uniós elnökséget átvéve ilyen modellt, azaz versenyképességi fordulatot kínál Európának. Magyarázata szerint ez az oktatásban egyet jelent a szakképzés és a felsőoktatás együttműködésével a térségi gazdasági szereplők érdekében. Így lesznek az országnak sikeres fiataljai, vállalkozásai, és így erősödik tovább a gazdaság - tette hozzá. „Ehhez azonban a normalitást is rendbe kell tenni Brüsszelben, mert amíg magyar fiatalokat és kutatókat kizárnak, addig ott nagy probléma van” - jegyezte meg az államtitkár.

Hankó Balázs rámutatott, hogy a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum érti és tudja, hogy a megújult szakképzésre olyan gyakorlati oktatást kell építeni, amely minden szükséges szakmai tudást és ismeretet biztosít. „Jók vagyunk ebben is, hiszen a magyar szakképzés a szakmák Európa-bajnokságán ezüstérmes lett” - emlékeztetett. Azért léphettünk a dobogóra, mert a szakképzés rendszere egyszerre biztosítja a megújult szakmákat és azt, amire a gazdaságnak szüksége van: nem véletlen, hogy Magyarország gyártási csúcstechnológiában a világ 5. legjobbja, mert a szakképzés és a felsőoktatás erre készíti fel a fiatalokat - fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az új egri alternatív járműhajtási oktatólabor egyúttal a felnőttoktatás kiemelt helyszíne is, miután helyi ipari és vállalati együttműködéssel készült el.

Hankó Balázs kitért arra is, hogy bár országosan 6 százalékkal kevesebben felvételiztek idén, de 3 százalékkal többen választották a technikusi képzést, ami jelzi: ez ma a vonzó képzési forma. Egerben ezzel párhuzamosan 10 százalékkal nőtt a szakképzési centrumba járók száma, amely mutatja, hogy a fiatalok szeretnének tudást és szakmát szerezni, mert ezek a későbbiekben sikert és előrelépést jelentenek számukra - közölte. A megújult felsőoktatással együtt Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is szintet lépett: bekerül a rangsorolásban résztvevő európai intézmények sorába és már tervezi műszaki képzések elindítását együttműködésben más egyetemekkel és a szakképzési centrummal - húzta alá. Egernek ezek után abban kell előre lépnie, hogy a város még intenzívebben tudja támogatni a felsőoktatást, a szakképzést és a helyi vállalkozásokat - jelentette ki Hankó Balázs, hangsúlyozva: erre a "magyar modell" itt is az együttműködés, amelynek letéteményese a városban Vágner Ákos, a kormánypártok polgármesterjelöltje, aki a helyi versenyképességi fordulat lehetőségét kínálja az egrieknek

 

Forrás/fotó: MTI

 


Érdekes lehet számodra

7 hét - 7 ötlet borítókép
7 hét - 7 ötlet

Posztsorozat a digitális kompetenciák fejlesztéséhez.

# Tájékoztatók
Segítség álláskeresőknek borítókép
Segítség álláskeresőknek

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat

# Tájékoztatók
Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók