Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    1/16/2024


    7 perc olvasási idő


    Címkék

Váci Szakképzési Centrum Országnapok eseménysorozat

A Váci Szakképzési Centrum még 2021-ben indította útjának az Országnapok eseménysorozatát, amelynek több fontos célkitűzése is van.

  

 

A Váci Szakképzési Centrum még 2021-ben indította útjának az Országnapok eseménysorozatát, amelynek több fontos célkitűzése is van. Egyfelől fontosnak tartják, hogy tanulóikat hozzásegítsék különböző országok kultúrájának, történelmének és földrajzának megismeréséhez. Ezen kívül felismerték azt is, hogy szeretnék erősíteni diákjaikban az összetartozás érzését, hiszen az iskolájukon túl a Centrum tanulói is. Az Országnapok rendezvényei lehetőséget biztosítanak számukra, hogy megosszák egymással az Erasmus programok tapasztalatait és találkozzanak olyan társaikkal is, akikkel máskülönben talán soha nem tennék.

 

Minden iskolájukból négy főt és egy kísérőtanárt várnak az eseményeikre, akiket aztán csapatokba osztanak, így elősegítve a diákok közötti kapcsolatteremtést. A csapatoknak minden alkalommal játékos feladatokat kell megoldaniuk, amihez több különböző készségre is szükségük van. Emellett az új ismereteket befogadható formában sajátíthatják el; legtöbbször észre sem veszik, hogy tanulnak éppen. 

Az Országnapok eseménysorozat minden állomásánál törekszenek arra, hogy a dekorációk is tükrözzék a választott országot és annak kultúráját. Sok esetben a berendezés részét képzik az ismeretterjesztő plakátok és az érdekességek is, amelyek elolvasásával a tanulók további tudással gazdagodhatnak. 

 

Eddigi állomásaik: 

  • Olaszország
  • Törökország
  • Japán
  • Csehország
  • Görögország

 

 

 

A programjaik általában magukban foglalják a teljesség igénye nélkül az alábbi témákat: 

 

  • Kvízfeladatok, projektfeladatok
  • Ismeretterjesztés: történelem, földrajz, vallások
  • Kultúra: zene, építészet, művészet stb.
  • Találmányok, híres emberek
  • Kézműves sarok az ország valamelyik jellemzőjével

 

Az élményt az teszi teljessé, hogy minden eseményükön az adott ország konyhája ihlette ebéddel várják a vendégeiket. Így a résztvevők a kultúra mellett belekóstolhatnak a helyi ízekbe is. 

 

Amennyiben lehetőségük nyílik rá, felveszik a kapcsolatot az adott ország valamelyik magyarországi képviseletével, így volt már együttműködésük például a Yunus Emre Intézet és a Türkinfó munkatársaival, valamint az ELTE BTK 

Szláv és Balti Filológiai Intézet egy oktatójával és tanulójával. Mindig keresik az alkalmat, hogy hiteles forrásból, autentikus információkkal gazdagodhassanak, és emellett partnereinkkel jó kapcsolatot építhessenek ki a közös célok mentén.

 

Tekintettel arra, hogy a nagyszabású rendezvényeik befogadóképessége korlátos, fontosnak tartották, hogy a feladatokat tantermi oktatásra alkalmas formába öntsék, átdolgozzák. Ennek megfelelően a megvalósult Országnapok eseményeket követően minden tematikus napukból egy élménypedagógiai csomagot készítenek, amelyet aztán kérésre az iskoláik rendelkezésére bocsátanak. A csomagoknak általában papíron kívül nincsen más eszközigényük, és a megvalósításhoz mindössze egy projektorra van szükség. Úgy állították össze a feladatokat, hogy a lehető legszélesebb körben felhasználhatóak legyenek. 

 

Az eseménysorozat eddigi állomásairól megjelent cikkek: 

Olaszország: https://orszagnapok.vszc.hu/olasznap-a-centrumban/  

Törökország: https://orszagnapok.vszc.hu/toroknap-a-centrumban/  

Japán: https://orszagnapok.vszc.hu/japan-nap-a-centrumban/  

Csehország: https://orszagnapok.vszc.hu/cseh-nap-a-centrumban/  

Görögország: folyamatban. 

 

Képillusztráció: Shutterstock

Forrás: Váci Szakképzési Centrum


Érdekes lehet számodra

Megkezdődött a Szakma Sztár borítókép
Megkezdődött a Szakma Sztár

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

# Rendezvények
OECD jelentés  borítókép
OECD jelentés

Gyakorlatorientáltabb a magyar szakképzés az OECD átlaghoz képest.

# Tájékoztatók
Megújul a Gundel Károly Technikum borítókép
Megújul a Gundel Károly Technikum

Idén összesen százmilliárd forintos felújítási program indul a szakképzésben

# Fejlesztések