Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/28/2023


    4 perc olvasási idő


    Címkék

„Modellvállalat” szimulációs verseny

A verseny során a szakképzésben tanuló diákok mérhetik össze tudásukat vállalkozási ötletüket.

A Modellvállalat szimulációs verseny először a 2021/22-es tanév során került megrendezésre azzal a céllal, hogy a szakképzésben tanulók szakmai ismereteik mellett megmutathassák, hogy milyen vállalkozói ötleteik vannak, hogyan tudnának piacképes ötleteket megvalósítani.

A megmérettetésre a 9-10. évfolyamos tanulók 3 fős csapatai jelentkezhettek, akik a gépészet, a közlekedés és szállítmányozás, valamint az elektronika és elektrotechnika ágazatokban folytatták tanulmányaikat. Összesen 77 csapat (231 tanuló) jelezte részvételi szándékát pályamunka benyújtásával. A szakmai zsűri döntése alapján szerint 34 csapat (102 fő) tudott megfelelni a projekt felhívásában megszabott feltételeknek, és ők 37 mentortanár támogatásával vettek részt a vetélkedőn. 

A versenyre sokféle egyedi alapötlettel érkeztek a csapatok: a műanyag újrahasznosítástól, a kézműves termékek értékesítését célzó webshop üzemeltetésén át, egészen a selejtes fémalkatrészek megmunkálásig sokfajta vállalkozói ötlet született.

A verseny 2021 novemberében kezdődött, és a szervezők 6 hónapon keresztül minden hónapban egy-egy újabb modullal készültek a versenyzőknek. A modulok tartalmaztak egy online tananyagot, amely alapján a versenyző csapatok alakították, finomították a vállalkozásuk terveit. A verseny 2022. május 31-június 1. között zárult egy döntővel, amely Székesfehérváron került megrendezésre. A döntőben a csapatok személyesen mutatták be a szakértőkből álló zsűrinek a céges ötletüket, valamint a pénzügyi- és a marketing tervüket, illetve vállalkozásuk honlapját.

A Modellvállalat szimulációs verseny a visszajelzések szerint olyan jól sikerült, és olyan népszerű lett a tanulók körében, hogy az a döntés született, hogy újra meg kell szervezni. A 2022/23-as tanév során így kiírásra került az új verseny pályázata, amely a „Modellvállalat 2022/23” címet kapta.

A 2022 novemberében kezdődő megmérettetésre a 9-10. évfolyamos tanulók mellett már a 11. évfolyam diákjai is pályázhattak. A 3 fős csapatok immár nem három, hanem 14 ágazat tanulói közül kerültek ki. A versenyre 152 csapat nyújtott be pályamunkát (456 fő), amelyek közül a zsűri 40 csapat pályázati anyagát nyilvánította a projekt felhívásában megszabott feltételeknek megfelelőnek. A vetélkedés online fordulói 2022. novemberében kezdődtek, és 2023 áprilisában zárultak. Az eddigi versenyeredmények alapján már kiválasztásra került az a 11 csapat, amelyek 2023. május 30-31. között a Kecskeméten megrendezésre kerülő döntőben a legjobb vállalkozási ötlet címéért versenyezhetnek.

A zsűrinek idén sem lesz egyszerű a döntések meghozatala. A tanulók készültek olyan „varázsgyűrű” forgalmazásának ötletével, amely segít a drogok kiszűrésében, valamint webshop tervvel, amelyben a Balaton környékén előállított termékek értékesítésére kerülhetne sor. De érkezett céges ötlet a szürke víz hasznosítására, valamint kifejezetten a cukorbetegek részére kitalált gyümölcslevek forgalmazására is.

 

Forrás: KTI
Kép: KTI


Érdekes lehet számodra

Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése borítókép
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése

A Belügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával, 2024. április 8-12. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Témahét az oktatási intézményekben.

# Felhívások
„Közös ügyünk az ápolás” borítókép
„Közös ügyünk az ápolás”

A Magyar Ápolási Egyesület és a Szolnoki Szakképzési Centrum második alkalommal rendezi meg az egészségügyi szakképzésben tanuló 10. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos diákok számára, a „KÖZÖS ÜGYÜNK AZ ÁPOLÁS” szakmai versenyét.

# Felhívások
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt. borítókép
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt.

Sport ágazati szakmai nap a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban

# Tájékoztatók