Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Rendezvények

    9/18/2024


    4 perc olvasási idő


    Címkék

WorldSkills

Hatalmas magyar siker a szakmák olimpiáján!

1+1 aranyérmet szereztek a magyar fiatalok a szakmák világversenyén Lyonban. Mrakovics Olivér a webfejlesztők között lett aranyérmes, míg Stefán Kornél szoftverfejlesztő egy külön verseny eredményeként nyerte el a legjobbnak járó megbecsülést.

A 47. WorldSkills eseményen a magyar csapat tagjai emellett két bronz és tizenkét kiválósági érmet is szereztek a szakmájukban elért, átlag feletti teljesítményért.

Idén szeptember 10-15. között rendezték a WorldSkills szakképzési világversenyt a franciaországi Lyonban. A szakmák olimpiájának is nevezett eseményre közel 1400 versenyző érkezett mintegy 70 országból. Magyarországot idén 21 szakma 25 tehetséges fiatalja képviselte.

A magyar csapat soha nem látott eredményeket ért el a szakmák világbajnokságán. Aranyérmet szerzett Mrakovics Olivér webfejlesztő, aki egyben eredményével a Nemzet Legjobbja címet is kiérdemelte. Bronzérmes lett Koncsik Zsolt informatikai rendszerüzemeltető és Stefán Kornél szoftverfejlesztő. Továbbá szakmájukban elért, átlag feletti teljesítményért kiválósági érmet szerzett Benczik Árpád Álmos és Németh Dávid Márk (ipari robotika), Császi Sándor és Izsó Roland (ipar 4.0), Sutus Henrietta (virágkötő), Dely Bianka (grafikus), Tánczos Bence (autószerelő), Eszlinger Mátyás (épületasztalos), Adamcsek Gergely és Tóth Levente Milán (kertépítő), Németh Gergő (festő, díszítőfestő), Vörös Balázs (víz-, gáz- és fűtésszerelő), Skultéti Zita (pék), Hegyi Eszter (szépségápoló), Balogh Boglárka (ápolás és gondozás). Emellett Stefán Kornél szoftverfejlesztő egy „Speed Test” elnevezésű versenyen első helyezett lett, mint a feladatot leggyorsabban teljesítő versenyző, amely egy külön aranyéremmel járó elismerést jelentett számára.

A megújult magyar szakképzési rendszer eredményességét igazolják, hogy a szakképzésben tanuló diákok, illetve az itt végzettséget szerzett fiatalok egyre jobb eredményeket érnek el nemzetközi versenyeken, európai viszonylatban is kiemelkedően teljesítenek. A magyar fiatalok tavaly az Európa-bajnok cím mellett öt arany-, egy ezüst-, négy bronzérmet és hét kiválósági érmet hoztak haza a szakmák Európa-bajnokságáról, a lengyelországi Gdanskból.

Magyarországon a megújult, gyakorlatorientált szakképzés a gazdaság igényeit szolgálja. Az eredmények igazolják, hogy a duális képzésre épülő magyar szakképzés képes világszínvonalú tudással bíró szakembereket képezni, szakmai életútjukat erős alapokkal biztosítani – hangsúlyozta az eredmények kapcsán Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár. Hozzátette, a fiatalok sikere mellett fontos kiemelni a felkészítő tanárok kimagasló, lelkiismeretes munkáját is, mellyel nemcsak a diákok eredményeihez járulnak hozzá, hanem az egész magyar szakképzés nemzetközi elismertségét is erősítik.

 

Forrás: KIM

Fotó: WorldSkills Hungary Facebook


Érdekes lehet számodra

Éld bele magad!  borítókép
Éld bele magad!

Nyári tábor Baján

# Tájékoztatók
Nemzeti tanévnyitó  borítókép
Nemzeti tanévnyitó

Idén az újonnan épült Dunakeszi Diáknegyed adott otthont az eseménynek.

# Tájékoztatók
Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén borítókép
Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén

Nagy sikert aratott a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet közös rendezvénye

# Rendezvények