Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Felhívások

  11/5/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  online
  oktatás

„Együtt az iskolai zaklatás ellen”

2020-tól minden év novemberében az első csütörtök az iskolai erőszak és zaklatás elleni világnap az UNESCO döntése értelmében

A világszervezet kutatásai alapján elmondható, hogy az iskolai erőszak és a zaklatás sajnos igen elterjedt világszerte – majdnem minden harmadik diákot a felmérést megelőző egy hónapban legalább egyszer zaklattak társaik az iskolában, és hasonló arányban érintette őket fizikai erőszak is. Napjainkban ezen belül az egyik legnagyobb problémát az internetes zaklatások jelentik. Nem kérdéses az erőszak mentális egészségre gyakorolt negatív hatása, a felmérések emellett azt mutatják, hogy a zaklatással érintett tanulók tanulmányi eredményei is jellemzően romlanak, és több mint kétszer olyan eséllyel maradnak ki az iskolából, mint társaik. Az iskolai zaklatás ráadásul nem csak az iskolai tanulmányokat befolyásolja – megfigyelhető, hogy a bántalmazott gyermekek a középiskola befejezése után is nagyobb eséllyel hagyják el a formális oktatást.  

A jelenség visszaszorításában kiemelt szerepe van az iskolák pedagógusainak, oktatóinak, ezért fontos, hogy megfelelő módszertani segítséget kapjanak munkájuk végzéséhez. Az UNESCO digitális könyvtárában számos, a témával kapcsolatos tájékoztató mellett, olyan különösen aktuális kérdéseket feldolgozó anyag is elérhető, mint a biztonságos online tanulás a COVID-19 időszakában.

A biztonságérzet növelése, az iskolai erőszak megelőzése és konfliktuskezelés hatékony támogatása a célja a Magyarországon szeptemberben bevezetett iskolaőrség programnak is. Jelenleg 163 iskolaőr teljesít szolgálatot az iskolákban és a tanműhelyekben. Előzetes igényfelmérések alapján, önkéntes alapon 39 szakképzési centrum összesen 185 szakképző intézménye csatlakozott a programhoz. Az eddigi tapasztalatok jók, a tanulók és az oktatók visszajelzései pozitívak.

Hírforrás: IKK/UNESCO

Képillusztráció: Shutterstock

 

 


Érdekes lehet számodra

Tanévkezdés 2021/2022 borítókép
Tanévkezdés 2021/2022

Egyre népszerűbb a megújult szakképzési rendszer

# Tájékoztatók
Vége a tanévnek borítókép
Vége a tanévnek

Eredményesen zárul az első tanév a megerősített szakképzésben

# Tájékoztatók
Gyakorlatorientált az új szakképzés borítókép
Gyakorlatorientált az új szakképzés

Kifizetődő a cégek számára szerepvállalásuk a duális szakképzésben

# Tájékoztatók