Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Felhívások

    11/5/2020


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    oktatás
    online

„Együtt az iskolai zaklatás ellen”

2020-tól minden év novemberében az első csütörtök az iskolai erőszak és zaklatás elleni világnap az UNESCO döntése értelmében

A világszervezet kutatásai alapján elmondható, hogy az iskolai erőszak és a zaklatás sajnos igen elterjedt világszerte – majdnem minden harmadik diákot a felmérést megelőző egy hónapban legalább egyszer zaklattak társaik az iskolában, és hasonló arányban érintette őket fizikai erőszak is. Napjainkban ezen belül az egyik legnagyobb problémát az internetes zaklatások jelentik. Nem kérdéses az erőszak mentális egészségre gyakorolt negatív hatása, a felmérések emellett azt mutatják, hogy a zaklatással érintett tanulók tanulmányi eredményei is jellemzően romlanak, és több mint kétszer olyan eséllyel maradnak ki az iskolából, mint társaik. Az iskolai zaklatás ráadásul nem csak az iskolai tanulmányokat befolyásolja – megfigyelhető, hogy a bántalmazott gyermekek a középiskola befejezése után is nagyobb eséllyel hagyják el a formális oktatást.  

A jelenség visszaszorításában kiemelt szerepe van az iskolák pedagógusainak, oktatóinak, ezért fontos, hogy megfelelő módszertani segítséget kapjanak munkájuk végzéséhez. Az UNESCO digitális könyvtárában számos, a témával kapcsolatos tájékoztató mellett, olyan különösen aktuális kérdéseket feldolgozó anyag is elérhető, mint a biztonságos online tanulás a COVID-19 időszakában.

A biztonságérzet növelése, az iskolai erőszak megelőzése és konfliktuskezelés hatékony támogatása a célja a Magyarországon szeptemberben bevezetett iskolaőrség programnak is. Jelenleg 163 iskolaőr teljesít szolgálatot az iskolákban és a tanműhelyekben. Előzetes igényfelmérések alapján, önkéntes alapon 39 szakképzési centrum összesen 185 szakképző intézménye csatlakozott a programhoz. Az eddigi tapasztalatok jók, a tanulók és az oktatók visszajelzései pozitívak.

Hírforrás: IKK/UNESCO

Képillusztráció: Shutterstock

 

 


Érdekes lehet számodra

Megújul a váci Király Endre Technikum borítókép
Megújul a váci Király Endre Technikum

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület.

# Tájékoztatók
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése borítókép
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése

A Belügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával, 2024. április 8-12. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Témahét az oktatási intézményekben.

# Felhívások
Miniszteri elismerés borítókép
Miniszteri elismerés

A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek a szakképzésben dolgozók

# Tájékoztatók