Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    4/18/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Iskolafelújítások Zuglóban

Pölöskei Gáborné: a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program a minőségi oktatást segíti

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak, hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.

A programban taneszközöket vásárolnak a centrumhoz tartozó 12 intézménynek, a BMSZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikumban és a BMSZC Neumann János Informatikai Technikumban pedig az eszközbeszerzéseken túl energiamegtakarítást is eredményező infrastrukturális fejlesztések lesznek. A 2,974 milliárd összköltségű projekt a Magyarország helyreállítási és ellenállóképességi tervének keretében valósul meg. 

A projektmegnyitón a helyettes államtitkár felidézte, hogy a szakképzés 4.0 stratégia három részből - a humánerő területből, a tartalom és módszertan fejlesztésből, valamint 21. századi iskolafejlesztésből - áll. Részletezte, hogy a humánerő területen megvalósult történelmi béremelés révén 2020 óta mintegy duplájára nőtt az oktatók fizetése, a bérfejlesztést a teljesítmény értékelésére helyezték, valamint kialakították az oktatók továbbképzését is. Elmondta, a vállalatok, a gazdálkodók segítségével fejlesztették a szakképzési tananyag tartalmát, a módszertant pedig a kor követelményeihez igazították, és bevezették a projektoktatást.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a koronavírus-járvány időszaka rámutatott a digitális fejlesztés szükségességére. Az iskolákat rákényszerítette a digitális, online oktatásra, elindultak a szakoktatásban is a digitális fejlesztések, amelyeket be kell építeni a mindennapi életbe, tette hozzá. Pölöskei Gáborné szerint az oktatási infrastruktúra-fejlesztések, az épületek korszerűsítése, az eszközök megújítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szakoktatást vonzóvá tegyék a fiatalok számára.

A projektnyitón Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) helyettes államtitkára kiemelte, az iskolák fejlesztése a magasabb színvonalú oktatás mellett hatékonyabbá teszi az intézmények működtetését. Fontosnak nevezte, hogy a fejlesztések illeszkedjenek a városi környezethez is. Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke a projektnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy a kerületben több jelentős szakképzési intézmény is működik, és a két technikumban megvalósuló beruházás révén iskolánként 30 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

 

Forrás/fotó: MTI


Érdekes lehet számodra

Interkulturális megértés és szakmai fejlődési lehetőségek borítókép
Interkulturális megértés és szakmai fejlődési lehetőségek

A Modern Iskola oktatási szakportál áprilisban indult sorozatának célja az, hogy az olvasók betekintést nyerjenek az oktatás különböző színterein dolgozó kollégák munkájába.

# Tájékoztatók
Egy élhető, szebb jövőért dolgozni borítókép
Egy élhető, szebb jövőért dolgozni

Környezetvédelem és vízügy ágazati szakmai nap Szolnokon

# Tájékoztatók
Megújul a Gundel Károly Technikum borítókép
Megújul a Gundel Károly Technikum

Idén összesen százmilliárd forintos felújítási program indul a szakképzésben

# Fejlesztések