Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Projektek

    5/21/2024


    6 perc olvasási idő


    Címkék

Kiemelt projektek indultak

Kiemelt projektek indultak a digitális kompetenciák, az oktatási, képzési rendszerek színvonalának fejlesztése, valamint a szakképzés versenyképességének növelése érdekében

A 2021-27 Széchenyi Terv Plusz programon belül a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz keretében 2024-ben 4 új kiemelt projekt indult a digitális kompetenciafejlesztés, az egész életen át tartó tanulás, az oktatási, képzési rendszerek színvonalának fejlesztése, tanulástámogató platformok és szolgáltatások megvalósítása, valamint a szakképzés versenyképességének növelése érdekében.  

 

„A digitális kompetenciafejlesztés rendszerének kiterjesztése az egész életen át tartó tanulás elősegítése érdekében az EU DigComp2.2-vel összhangban” című (DIMOP_PLUSZ-4.2.2-23-2023-00001 azonosító számú) kiemelt projektprojekt megvalósításához 2.500.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás forrását az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt elsődleges célja az EU állampolgári digitáliskompetencia-keretének (DigComp) hazai adaptálása és bevezetése. Az eszközrendszer lehetőséget kínál a digitális készségek felmérésére, biztosítja a lakosság digitális írástudásának és felhasználói tudatosságának erősödését, ezáltal csökkenti a digitális értelemben leszakadók arányát és növeli a munkaerőpiaci értéket, bővíti a karrierlehetőségeket. 

A projektet az IKK Zrt. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. konzorciumban valósítja meg.

„Alapszintű állampolgári digitális kompetencia fejlesztése” című (DIMOP_PLUSZ-4.2.3-23-2023-00001 azonosító számú) projektmegvalósításához 20.000.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás forrását az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt célja a lakosság digitális kompetenciájának és jártasságának, felhasználói tudatosságának fejlesztésével javítani a munkaerőpiaci elhelyezkedés esélyeit, a társadalmi mobilitást, a digitálisan felkészült munkavállalók arányát, és csökkenteni a digitális készségekkel nem rendelkezők körét. Lehetőséget teremt az egész életen át tartó tanulásra.

A projektet az IKK Zrt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. konzorciumban valósítja meg.

„A digitális tanulás központi informatikai eszközrendszerének továbbfejlesztése, a differenciált tanulás lehetőségeinek támogatása” című (DIMOP_PLUSZ-4.1.2-23-2023-00001 azonosító számú) kiemelt projekt megvalósításához 10.000.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás forrását az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt elsődleges célja a már létező tanulmányi és oktatási rendszerekkel integrált, országosan egységes digitális tanulástámogató rendszer, virtuális iskolai környezet megvalósítása (DTR). Ennek eredményeként biztosítható a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés, az oktatás hátránykompenzációs képességének javulása. A DTR bevezetéséhez és kiterjesztéséhez átfogó digitális pedagógiai módszertani képzési tartalmak készülnek. 

A projektet az IKK Zrt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. konzorciumban valósítja meg.

„Az ágazati információs rendszerek komplex fejlesztése a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés hátránykompenzációs képességének erősítése, mikrotanúsítványok nyilvántartásának bevezetése, kiemelten a diákok és szüleik egyéni szükségleteihez illeszkedő szolgáltatások biztosítása érdekében" című (DIMOP_PLUSZ-4.1.1-23-2023-00001 azonosító számú) projekt megvalósításához 2.493.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás forrását az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt célja, hogy előkészítsen, megalapozzon egy olyan, oktatási ágazatokon átívelő, egységes szolgáltatási képességgel rendelkező digitális nyilvántartást, amely az ágazati szereplőknek, valamint a diákok és szüleik számára is egyéni szükségletekhez igazodó szolgáltatásokat nyújt, miközben az adatok egyszerűen elemezhetőek és a megszerzett kompetenciák követhetőek.

A projektet az IKK Zrt. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Klebelsberg Központ, valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. konzorciumban valósítja meg.

 

A projektekről bővebb információ ITT található.

 

Forrás: IKK

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Segítség álláskeresőknek borítókép
Segítség álláskeresőknek

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat

# Tájékoztatók
Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén borítókép
Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén

Nagy sikert aratott a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet közös rendezvénye

# Rendezvények
Interkulturális megértés és szakmai fejlődési lehetőségek borítókép
Interkulturális megértés és szakmai fejlődési lehetőségek

A Modern Iskola oktatási szakportál áprilisban indult sorozatának célja az, hogy az olvasók betekintést nyerjenek az oktatás különböző színterein dolgozó kollégák munkájába.

# Tájékoztatók