Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    3/9/2020


    2 perc olvasási idő


    Címkék

    jogállás
    átalakítás
    Szakképzési Centrum
    duális

Nő az igazgatók jogköre

Nagyobb szakmai önállóságot kapnak a szakképzési centrumok részeként működő intézmények

A szakképzési centrumok részeként működő intézmények jogállásának változásáról tájékoztatta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az intézményvezetőket a szakképzési rendszer változásait ismertető értekezletsorozat zalaegerszegi állomásán. Fontos, hogy az intézményvezetők első kézből ismerjék meg a szakképzési törvény február közepén hatályba lépett végrehajtási rendeletének részletszabályait, és az információkat tovább tudják adni intézményük oktatóinak – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az igazgatóknak kulcsszerepe lesz az új rendszerben, mert az új szabályozás szerint az intézményvezető felel a szakképző intézmény szakmai munkájáért, az oktatói testület vezetéséért, és bizonyos kiadástípusok tekintetében gazdálkodik a szakképzési centrum által meghatározott pénzügyi keretekkel. Mindez az eddiginél nagyobb szakmai szabadságot jelent a jelenleg még tagintézményként működő szakképző intézmények számára. A szakképzési centrum szakmai irányítói feladatokat lát el, biztosítja az intézményi gazdálkodás szakmai hátterét, ellátja a beruházásokkal, létesítménygazdálkodással kapcsolatos feladatokat, és részt vesz a képzési szerkezet meghatározásában, a területi munkaerőpiaci igények figyelembevételével. A végrehajtási rendelet megszilárdítja a szakképzési centrumokban egy évvel ezelőtt bevezetett és a tapasztalatok szerint jól működő duális vezetési modellt, világosan elkülönítve az igazgatók, a főigazgató és a kancellár feladat- és hatásköreit.

A helyettes államtitkár az elmúlt egy hónapban tizenkét megyeszékhelyen és egy budapesti helyszínen tartott munkaértekezletet a szakképző intézmények igazgatói számára.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók
Rugalmas tanulási utak szakmai nap és verseny borítókép
Rugalmas tanulási utak szakmai nap és verseny

Asztalosipari szerelő és Bolti előkészítő részszakmában szakmai versenyt szerveztek

# Rendezvények
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók