- #Rendezvények
4/15/2025
3 perc olvasási idő
Címkék
rendezvényMilyen a jó briós?
Élelmiszeripar ágazati szakmai nap a Bercsényiben
Az IKK Nonprofit Zrt. szakmai műhelyprogram sorozatának keretében 2025. április 10-én került sor az Élelmiszeripar ágazat újabb szakmai napjára. A rendezvénynek a Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum Szakképző Iskola és Kollégium adott helyet. Az ünnepélyes köszöntőt és intézménybemutatást követően nagy sikere volt dr. Kókai Zoltán egyetemi tanár, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Árukezelési, Kereskedelmi, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék tanszékvezetője érzékszervi vizsgálatok jelentőségéről, módszereiről szóló előadásának.
A tájékoztató érdekes példákkal támasztotta alá azt, hogy bár az érzékszervekkel végzett vizsgálatok az egyén adottságaitól függenek, a megfelelően definiált körülmények, a jól azonosított módszer és az egzakt fogalom meghatározásoknak köszönhetően ez a szubjektívnak tűnő módszer is olyan pontos eredményeket szolgáltat, mint az analitikai módszerek.
Az elméleti előadást két termék, a briós és a vizes zsemle bírálata követte, amelynek során a résztvevők két sütőipari termék 20 pontos érzékszervi bírálatát végezték el az Élelmiszeripar ágazat munkacsoport tagjainak vezetésével.
Ezt követően Simon Zsuzsanna élelmiszermérnök gyakorlati példákkal szemléltetve informatív bemutatót tartott a GMP-ről (jó gyártás gyakorlatról), amelyben felhívta a figyelmet a lehetséges buktatókra.
A délutáni programban bemutatásra kerültek a HACCP, gyártmánylap, tápértékszámítás jó gyakorlatai, valamint ezeknek a portfóliókészítéssel fennálló összefüggései.
A szakmai program a jó portfólió jellemzőivel rendelkező minta portfóliók bemutatásával és a portfóliókészítés buktatóiról szóló előadással zárult, amelyet élénk eszmecsere követett.
Az esemény kötetlen szakaszai lehetőséget adtak az ágazatban oktató kollégák információcseréjére a közös feladatokról, sikerekről, kihívásokról, az ágazat helyzetéről.
Forrás/Kép: IKK
Érdekes lehet számodra
Sorozatunkat 2023. októberében indítottuk el, hogy online keretek között is fórumot teremtsünk az ágazatban oktató kollégák számára a tájékozódásra, aktuális szakmai információszerzésre, tapasztalatcserére.
Sikeres átmenetek az oktatási szintek között