Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    # Tájékoztatók

    12/21/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Nagy érdeklődés övezi az innovációs versenyt

Rekord számú pályázat érkezett a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára

A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága és az M5 Csatorna által közösen, a 2022/2023-as tanév időszakára 32. alkalommal meghirdetett Országos Tudományos és Innovációs Olimpia beadási határideje lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.

 

A 2022. december 1-jén lejárt határidőre idén kétszáztizennyolc fiatal tudóspalánta adta be a jelentkezését. A 32. OTIO-ra beküldött 157 pályázati tervet Jakab László, zsűrielnök, a BME professzora vezetésével, a 29 tagú bírálóbizottság az alábbi szempontok szerint értékelte:

 

•             a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,

•             a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke,

•             az eredmények észszerű és világos értelmezése,

•             megvalósítható-e 2023. április 3-ig,

•             a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

 

A 157 pályázat közül a zsűri 85 kiemelkedő, főként informatikai és műszaki problémák megoldását, valamint környezeti problémákkal foglalkozó pályázatok kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 128 fiatal folytatja a tudományos és kutatói munkáját. 

 

A 2022/2023-as évre meghirdetett OTIO első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000 – 500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal. Emellett az 1-3. helyezettek 100 többletpontot kapnak a felvételi eljárás folyamán. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800.000 – 1 millió Ft támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600 – 800.000 Ft egyszeri elismerésben részesülnek.

 

A három I. helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek.

 

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Fotó: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

 Modellvállalat Szimulációs verseny 2022/23” ünnepélyes döntője Kecskeméten borítókép
Modellvállalat Szimulációs verseny 2022/23” ünnepélyes döntője Kecskeméten

A Modellvállalat Szimulációs verseny döntőjében 11 csapat versenyzett a legjobb vállalkozási ötlet címért.

# Tájékoztatók
A második európai készség- és munkahelyi felmérés újabb eredményei borítókép
A második európai készség- és munkahelyi felmérés újabb eredményei

2023 a készségek európai éve, ami a várakozások szerint friss lendületet fog adni a versenyképesség javítása és a munkaerőpiaci részvétel növelése terén. A Skillset and match podcast 15. epizódja a Cedefop második európai készség- és munkahelyfelmérésének (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeit vizsgálja.

# Tájékoztatók
PIAAC borítókép
PIAAC

Budapesten ülésezett az OECD programjának Irányítótestülete

# Tájékoztatók